Huub Beeren

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Ik krijg veel meer kennis en begrip voor het hele proces van bouw tot vaart, technisch en bedrijfskundig.”
Huub Beeren
Student Maritime Innovations

Huub Beeren (29) volgt de master Maritime Innovations. Daarnaast werkt hij als second engineer bij Anthony Veder in de machinekamer van een schip. Met deze master wil hij zich breder oriënteren op het vak.

“Sinds juli 2014 ben ik werkzaam bij Veder. Eerst als third engineer en sinds 2018 als second engineer. In september 2019 ben ik begonnen met de master Marine Shipping Innovations op Terschelling. Ik zag op Facebook dat een oud-klasgenoot van de HZ Hogeschool in Vlissingen deze master deed. Het leek me ontzettend interessant, dus ik wist toen eigenlijk meteen dat ik de opleiding ook wilde doen. Direct na mijn bachelor was echter nog niet het juiste moment. Ik had net een huis gekocht en was pas aan mijn eerste baan begonnen. Ik wilde me daar eerst volledig op storten. Na vijf jaar was ik klaar voor de master. Vorig jaar ben ik begonnen en ik heb er geen moment spijt van gehad.

“Na vijf jaar werkervaring op te hebben gedaan, was ik klaar voor meer verdieping in het vak.”

Kennis in de praktijk

“Het niveau van de master is heel anders dan de bachelor. Ik ben een stuk wijzer geworden en zie veel van wat ik leer ook meteen terug in de praktijk. Niet alleen technisch gezien, maar vooral ook bedrijfskundig. Wat speelt er in- en om zo’n schip buiten mijn eigen stukje kennis? Wat voor processen gaan eraan vooraf voordat een machinekamer gebouwd wordt? Waarom worden er bepaalde keuzes gemaakt? Ik heb meer kennis en daarmee begrip gekregen voor het hele proces van bouw tot vaart.”

“Mocht ik ooit klaar zijn met varen, dan vergroot de master mijn arbeidskansen aan de wal.

Combi met baan op zee

“Op zee heb ik natuurlijk wel minder tijd voor de studie, maar dat is afhankelijk van hoe druk het is. Op het water is het hollen en stilstaan. De momenten dat ik even stil kan staan zijn vaak ’s avonds na het werk. Zodra het lukt spendeer ik dan één à twee uurtjes aan de studie. Ik probeer het dus wel bij te houden aan boord, maar het meeste doe ik thuis. Ik zit tien weken op zee en ben daarna tien weken vrij. Dan maak ik een inhaalslag. Het scheelt dat we met een kleine groep studenten en docenten werken en dat het contact onderling informeel en persoonlijk is. Als ik een vraag heb, kan ik de docent zo een e-mailtje sturen en krijg ik snel reactie. Dat maakt het combineren van werk en studie heel goed te doen.”

“Ik probeer de studie bij te houden aan boord, maar het meeste doe ik thuis. Dan maak ik een inhaalslag.”

Ervaringen delen tijdens contactweken op Terschelling

“Het leuke aan deze master is dat ik mensen leer kennen die hetzelfde vak uitoefenen. Op het schip zit je in een vaste cirkel. Tijdens deze master spreek ik mensen uit andere kringen, met dezelfde kennis, maar andere ervaringen. De contactweken op Terschelling zijn daarom echt mijn favoriet. Het is, naast heel leerzaam, namelijk ook heel gezellig. Buiten de lessen om doen we geregeld samen een biertje.”

“De contactweken op Terschelling zijn mijn favoriet. Op het schip zit je in je vaste cirkel, maar hier spreek ik mensen uit hetzelfde vak, maar uit andere kringen en met andere ervaringen.”

De toekomst

“Eigenlijk zie ik het heel simpel: de kans om door te groeien binnen ons vakgebied is groter met een master op zak. Het is niet dat ik nu een heel duidelijke toekomstdroom heb, maar deze master geeft mij een stukje zekerheid. Mocht ik ooit klaar zijn met het varen, dan vergroot de master mijn arbeidskansen aan de wal. Ik zou bijvoorbeeld zelfs leraar kunnen worden. Daarnaast heeft het nu al mijn kijk op het vak veranderd. Voorheen was ik vooral bezig met de boot van a naar b krijgen, nu sta ik stil bij alle processen die daar omheen spelen. Ik heb een bredere visie. Deze master is echt een aanrader als je aan boord werkt en nieuwsgierig bent naar het bredere plaatje. Dit is voor mij een absolute aanvulling. Het geeft je mooie inzichten in het enorme proces waarvan jij ook elke dag deel uitmaakt.”

“Deze master heeft mij mooie inzichten gegeven in het enorme proces waarvan ik elke dag deel uitmaak.”