Iban Bikowski

Afbeelding
Ervaringsverhaal
““Al tijdens de opleiding startte ik een bouwkundig ontwerp- en adviesbureau””
Iban Bikowski
Student Bouwkunde

Iban Bikowski (20) is student Bouwkunde, met als afstudeerrichting Architectuur. Nu al heeft hij een duidelijke visie op architectuur: het gemak voor de gebruiker moet vooropstaan, en het liefst combineert hij de binnen- en buitenruimte.

“Bij bouwkunde denk je misschien vooral aan techniek, maar dat is niet het enige wat je hier leert. Ik ben bijvoorbeeld helemaal niet goed met een hamer of boormachine, maar koos deze opleiding juist voor de ontwerpkant. Je kunt je specialiseren in de richting die jij wilt: architectuur of interieurarchitectuur, bouwtechniek, stedenbouwkunde, constructie of uitvoering. Ik koos voor de minor Architectuur, waarin je veel ontwerpt en ook stilstaat bij je eigen uitgangspunten. Zo kwam ik erachter dat voor mij het gebruik vooropstaat. Je ontwerpt een gebouw of product niet alleen voor de opdrachtgever, om zoveel mogelijk geld te verdienen of voor het mooie plaatje. Nee, je maakt iets vooral voor degene die er straks gebruik van maakt. Als je die gebruiker in je achterhoofd houdt, ontstaat een gebouw waarin mensen zich prettig voelen.”

“Als je de gebruiker in je achterhoofd houdt, ontstaat een gebouw waarin mensen zich prettig voelen”

Aan de slag in Leeuwarden

“In een minorproject voor de gemeente Leeuwarden hield ik me bezig met de parkeerplaats bij de Amelandsstraat, waar een woonfunctie aan moest worden gekoppeld. Je kunt er dan een groot flatgebouw bij ontwerpen, maar zelf combineer ik liever de buiten- en binnenruimte. Ik wilde de oorspronkelijke functie van stadstuin weer in het gebied brengen, door verschillende buitenruimtes in te richten als informele achtertuin en ontmoetingsplek bij de woningen. Dat geeft een straat karakter en heeft niet alleen een toegevoegde waarde voor de toekomstige bewoners, maar ook voor de huidige omwonenden. Voor het ontwerpen en technisch uitwerken van zo’n project leer je vooral met het bouwkundig modelleerprogramma Revit werken. Maar dit vind ik zo interessant dat ik zelf zocht naar programma’s die zo’n 3D-model verder brengen naar een nog realistischer sfeerbeeld, zoals Enscape en Twinmotion. Ook maak je een maquette, om te zien hoe jouw bedachte vorm eruit komt te zien. Het omzetten van een idee naar lijnen op papier blijkt altijd toch makkelijker dan een idee in werkelijkheid te bouwen.”

Eigen bedrijf

“Al tijdens de opleiding startte ik een bouwkundig ontwerp- en adviesbureau: BouwTib. Als bouwcoach geef ik advies over bijvoorbeeld omgaan met verbouwing, waarbij ik kijk naar aspecten als milieuvriendelijkheid en bereikbaarheid. Vanuit de studie krijg ik al veel handvaten voor de technische uitwerking, en zelf wil ik nog een stapje verder gaan door er als een echte ontwerper mee om te gaan. Het is leuk om hier nu al met mijn eigen bedrijf mee bezig te zijn en ik hoop hier in te toekomst nog meer in te groeien. Het mooist zou het zijn om later als architect over de hele wereld te werken.”