Ivonne ten Kate

Master Educational Leadership

Ivonne ten Kate is sinds twee jaar teamleider van havo 3, 4 en 5 op CSG Anna Maria van Schurman in Franeker. In de 21 jaar daarvoor werkte ze daar als wiskunde- en economiedocent, afdelingscoördinator en examensecretaris. Toen ze werd aangesteld als teamleider, vond ze dat daar een opleiding bij hoorde. Mastergeschoold was ze al, dus het ging haar vooral om inzichten in leiderschap. Daarom begon ze in 2019 met de Master Educational Leadership.

Ivonne ten Kate

”Door de opleiding sta ik nog sterker in mijn schoenen”

Kennis over leidinggeven

“Omdat ik al een master heb, hoefde ik niet per se de hoogte in. Ik weet wat een goede docent maakt en wat een teamleider doet, maar leidinggeven is anders dan lesgeven en daar wilde ik induiken. Bij de opleiding haal ik precies wat ik nodig heb; ik kan hierna zelf weer verder. Uitgeleerd ben ik na de opleiding niet, maar ik weet nu waar ik de informatie moet halen in de literatuur. Het zorgt ervoor dat je als nieuwe leidinggevende op eigen benen kunt staan en dat is voor mij het belangrijkste van de opleiding.”

Een rijkdom aan informatie

“Je leert tijdens de opleiding ontzettend veel. Daarbij krijg je mee wat wetenschappelijk onderbouwd is en niet alleen de populaire onderwerpen. Ik vind het bijvoorbeeld heel interessant om meer te weten te komen over teamleren. Hoe leert een team met elkaar en welke interacties zijn daarbij van belang? Daar wilde ik meer van weten en ik kwam een artikel tegen over de meest effectieve teams bij Google. Toen ik dat had gelezen, had ik meteen een onderwerp voor mijn onderzoek, heel interessant!”

Onderzoek in eigen team

“Het viel me op dat er op mijn afdeling vooral veel aandacht is geweest voor individuele docenten, bijvoorbeeld door scholing. Teams kunnen echter voor synergie zorgen. Daarom onderzoek ik nu binnen mijn eigen afdeling hoe we teamleren tot stand kunnen brengen. We zijn een afdeling van 18 man, die heb ik eerst in kleinere teams verdeeld. Daardoor komt nu iedereen meer aan het woord. Teamleren bestaat vooral uit interacties en door hierop in te zoomen, ontdekte ik dat wij weinig gebruik maakten van meningsverschillen. Dat vond ik interessant en door hierop in te spelen, hopen we effectiever te kunnen werken en beter te kunnen aansluiten op de dynamische omgeving. Hier had ik zonder de opleiding nooit aan gedacht.”

Kennis in de praktijk

“Mijn team merkt ook dat ik met de opleiding bezig ben, want ik praat er veel over. Wat ik leer, kan ik snel doorgeven op mijn werk, ook richting de docenten. Ik ben veel bewuster met het proces bezig. Het komt voor dat ik met een stukje theorie kom en collega’s dan zeggen: ‘Wat leuk, waar heb je dat gevonden?’ En van de boeken die ik interessant vind, bestel ik altijd een paar extra voor mijn collega’s. Ik vind het heel leuk om de kennis van de opleiding te verspreiden binnen de schoolorganisatie. Blijkbaar kan ik niet stoppen met lesgeven!”

Gesteund door literatuur

“Door de opleiding sta ik nu nog sterker in mijn schoenen. Ik wist altijd al wat ik wilde en dat weet ik nu nog beter. Leidinggeven kon ik al, maar ik ben nu bewuster en heb ook meer zelfvertrouwen. Eerst vond ik het nog wel eens lastig om onder woorden te brengen waarom ik bepaalde keuzes in mijn werk maakte. Daar heb ik nu geen moeite meer mee. Je weet nu dat de literatuur achter je staat en je steunt in je handelen. Daardoor ben ik ook een betere coach geworden, zo voelt dat. Ik heb nu veel meer gereedschappen waarmee ik mijn collega’s kan helpen. Ik kan het vergelijken met mijn hobby, pottenbakken. Eerst maakte ik alleen kopjes en nu kan ik ook kannen en kruiken maken. De opleiding is dus echt een aanrader, het verbreedt je horizon.”

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn?

En ben je geïnteresseerd om je als leidinggevende in het onderwijs te verdiepen en te starten met een deeltijd studie? Kom dan naar de Online Informatieavond op woensdag 26 mei. Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden van de enige bekostigde Master Educational Leadership bij NHL Stenden. Daarnaast kun je hier al je vragen stellen aan onze docent en student van de opleiding.