Jacqueline Rietveld

docent Human Resource Management

Jacqueline Rietveld is docent aan de opleiding Human Resource Management en lector bij OndernemenNu.

kantine

”De sleutel voor de toekomst ligt bij studenten”

“Veel van onze studenten willen echt wat betekenen, zij hebben een passie voor het vak. Anderen vinden studeren soms best zwaar, en dat is het ook. Maar hier kom je er al snel achter: studeren kan ook leuk zijn. We vinden het hier sowieso belangrijk om studenten het gevoel te geven dat ze ertoe doen. Daarom werken we zo veel mogelijk met reallife casussen. Je gaat echt naar bedrijven toe en buigt je over praktijkproblemen, bijvoorbeeld een drukker met een tekort aan technisch personeel. Eerst dompel je je onder in dat bedrijf: je gaat de werkvloer op en praat met de medewerkers. Zo probeer je erachter te komen: Hoe kan het dat zij dat tekort hebben? Hoe komen ze aan nieuw personeel? Als je daar als student echt heen gaat om data te verzamelen, wordt het heel spannend hoe je zo’n bedrijf kunt helpen. En als je merkt dat een opdrachtgever tevreden is, geeft dat een enorme boost!”

Studenten zijn de toekomst

“Weet je dat bedrijven vaak heel blij zijn met studenten? Ze kunnen zelf ook wel voor de hand liggende oplossingen bedenken, maar jonge mensen zijn goed in out of the box denken. Zij hebben een frisse blik op de problemen en komen met nét een andere invalshoek. De wereld is aan het veranderen, en de oudere generatie binnen het bedrijfsleven komt er steeds meer achter dat hun manier niet meer dé manier is. De sleutel voor de toekomst ligt bij jonge mensen. Voor mij is het een hele eer om studenten te mogen opleiden voor de grote vraagstukken van de huidige maatschappij.”

Meehelpen aan participatie

“Ook mooi is ons werkatelier Leren | Participeren, samen met de opleiding Social Work en het lectoraat. Hierin zoeken studenten naar de beste manieren om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt mee te laten functioneren in de maatschappij. Studenten leveren een waardevolle bijdrage, omdat ze de tijd nemen om met mensen te praten: wat vindt u fijn in deze baan, en wat juist niet? Zo gaan ze op zoek naar de succesfactoren. Dat gebeurt in opdracht van partners zoals de gemeente Leeuwarden. Natuurlijk doe je zulke opdrachten in het eerste jaar nog wat beschermder. In het begin ga je eens op stap met een HRM’er om te kijken wat er in zo’n bedrijf speelt. Tijdens je studie word je vervolgens steeds meer losgelaten, zodat je in het vierde jaar zelfstandig advies kunt geven aan het bedrijfsleven.”

Internationalisering in Friesland

“Voor dit werk ben ik vanuit de Randstad naar Friesland verhuisd en ik woon nu in een dorpje op het platteland. Inmiddels ben ik hier helemaal gesetteld. Wat een prachtige stad is Leeuwarden, en wat een heerlijke natuur heb je hier! Tegelijk is NHL Stenden de meest internationale school van Nederland. Dat verwacht je niet in het noorden. Als je hier binnenkomt, hoor je allerlei talen op de gang. De hele wereld komt hier samen. Dat maakt het een erg leuke hogeschool.”