Jan de Jonge

Afbeelding
ervaringsverhaal-jan-de-jonge.jpg
“Het is mijn doel om studenten te laten zien en ervaren hoe uniek en veelzijdig de Maritieme Techniek is.”
Jan de Jonge
Docent Maritieme Techniek

Jan de Jonge is docent Maritieme Techniek op het MIWB in Leeuwarden. Het varen zit in zijn DNA. Jarenlang voer hij met zijn ouders mee op een binnenvaartschip. Na jaren in het maritieme bedrijfsleven gewerkt te hebben, draagt hij zijn kennis nu over aan studenten.

“Ik ben geboren en getogen op het water. Als kleine jongen voer ik regelmatig in de bijboot van het binnenvaartschip. Ik probeerde er van alles mee, van sneller gaan tot aanleggen en behendig manoeuvreren. Later bestuurde ik ook het binnenvaartschip. Ik voer sluizen in en legde aan. Daar is mijn liefde voor het varen ontstaan. Dat ik de opleiding Maritieme Techniek ging volgen was een logische stap. Daarna werkte ik als Senior Marine Engineer bij Dockwise en Boskalis. Bij die laatste heb ik meegewerkt aan hijsoperaties en het leggen van kabels voor windmolenparken. Schepen en bootjes zijn echt mijn passie. Ik vind het heerlijk om te varen op mijn eigen zeilboot, maar ik vind het nog mooier om te bestuderen hoe de techniek achter de motor of besturing werkt. Na tien jaar in het bedrijfsleven vond ik het tijd om mijn kennis over te gaan dragen. Het is mijn doel om studenten te laten zien en ervaren hoe uniek en veelzijdig de Maritieme Techniek is.”

“Voor Studio Delta Architectuur heeft een student meegedacht over een milieuvriendelijke voortstuwing van jachten. Dat is toch gaaf, dat je als student onderdeel mag uitmaken van misschien wel het eerste jacht dat op waterstof vaart”

Het echte werk

“Bij alles wat we doen zoeken we zoveel mogelijk de aansluiting met het werkveld. Zo bezoeken we regelmatig een werf zodat studenten met eigen ogen kunnen zien wat er bij het maken van een boot komt kijken. Het echte werk dus. Afgelopen jaar was dat Wajer Yachts, de werf waar het plezierjacht van Willem Alexander en Maxima is gemaakt. De koning is zelfs nog bij de studenten op visite geweest om zijn boot in aanbouw te bewonderen. We krijgen ook regelmatig opdrachten vanuit gerenommeerde bedrijven binnen. Studio Delta Architectuur voor jachten zocht bijvoorbeeld een afstudeerder die mee wilde denken over de ontwikkeling van een milieuvriendelijke voortstuwing van een jacht. Dat is toch gaaf, dat je als student onderdeel mag uitmaken van misschien wel het eerste jacht dat op waterstof vaart.”

“We zoeken zoveel mogelijk de aansluiting met het werkveld. We bezoeken bijvoorbeeld een scheepswerf zodat studenten met eigen ogen kunnen zien wat er bij het maken van een boot komt kijken”

Familiegevoel

“We leiden studenten op om schepen te maken en te ontwerpen die geschikt zijn voor de taak die ze moeten uitvoeren. Zoals baggeren of zwaar hijsen. Hoe zorg je ervoor dat een schip stabiel blijft? En hoe groot, breed en lang moet een schip zijn om duizenden containers te kunnen vervoeren of snelheid te maken? We laten studenten die kennis zoveel mogelijk zelf ervaren. Zo ontwerpen en bouwen ze in het eerste jaar een bootje. Bij de sleepproef wint degene met de snelste boot een slagroomtaart. Maar ze krijgen ook een vak als bedrijfskunde. Daar ontdekken ze bijvoorbeeld welke risico’s er komen kijken bij het maken van een schip van 80 miljoen. Studenten zijn vaak verbaasd over de veelzijdigheid van de opleiding.

Het unieke aan de opleiding Maritieme Techniek vind ik de sfeer. Ieder studiejaar ontstaat er opnieuw een hechte band tussen de studenten en docenten. Dat geeft me echt het familiegevoel van toen ik zelf bij mijn ouders op de binnenvaart zat.”