Janneke Faber

Vergrijzing, groeiende personeelstekorten, complexere zorgvragen, stijgende zorgkosten en lange wachtlijsten; nergens is het belang van innovatie zo direct voelbaar als in de zorg. Innoveren is essentieel om de zorg in de toekomst betaalbaar en op niveau te houden. Een uitdaging waar student Janneke Faber graag haar tanden in zet. "We kunnen niet blijven doen wat we altijd deden. De zorg schreeuwt om innovatie."
"Ik ben van oorsprong verpleegkundige. Daarnaast ben ik ook adviseur Leren & Ontwikkelen binnen onze zorgorganisatie. Een prachtige baan, maar ik miste de verdieping. Ik wil weten hoe mensen leren, hoe je een goede leercultuur creëert, maar ook hoe we innovatie een plek kunnen geven binnen onze organisatie. Zo kwam ik terecht bij de master Learning & Innovation. Een schot in de roos."
Van doen naar denken
"Vanaf de allereerste lesdag slurp ik de theorie op. Deze theorie is direct toepasbaar in de praktijk en zorgt ervoor dat ik inmiddels op een andere manier naar de vragen kijk die ik als adviseur krijg. In plaats van gelijk aan de slag te gaan, stel ik nu eerst een aantal kritische vragen. Wat is onze koers en visie op wijkverpleging en wat betekent dat voor de leertrajecten die we aanbieden? Ik ben geswitcht van ‘gelijk doen’ naar ‘eerst denken’."
Kritische vragen stellen
"Precies deze switch is essentieel voor de gehele zorg. We moeten niet langer gelijk in de actiemodus schieten, maar eerst kritisch kijken wanneer er een cliënt bij ons binnenkomt. Wat is precies de zorgvraag? Hoe ziet het netwerk van de cliënt eruit? Zijn er andere oplossingen voor handen? Wat kan de client zelf? En dán pas kijken we naar wat onze rol zou moeten zijn. Ik merk dat het stellen van dit soort kritische vragen voor beweging binnen onze organisatie zorgt. Collega’s kijken inmiddels anders naar hun werkzaamheden."
All aboard!
"Precies dat is mijn doel: ik wil het zaadje planten voor een rijke leercultuur waarin iedereen met een frisse blik naar zijn of haar eigen taken en talenten kijkt. Pas als er zo’n open leercultuur ontstaat, is er ruimte voor innovatie. Dan wordt innovatie namelijk van iedereen, niet van een klein werkgroepje dat af en toe goedbedoelde ideeën over de schutting gooit. De kunst is om gezamenlijk tot innovaties te komen die in de praktijk werken. Iedereen moet aan boord stappen."
Kijkje in de keuken
"Van collega’s op de werkvloer tot bestuurders in het MT: deze master biedt me tools om op alle lagen binnen onze organisatie aan tafel te schuiven om innovatie te bespreken. Tegelijkertijd geeft de opleiding me ook een verrassend kijkje in de keuken van andere organisaties. In onze leergang zitten veel mensen uit het onderwijs; een ontzettend interessant vakgebied. Daar leer ik ook weer van. In co-creatie met mijn medestudenten werk ik aan een ontwerp voor een innovatievraagstuk in de zorg. Of ik me wel eens een vreemde eend in de bijt voel? Geen moment. Leren en ontwikkelen is in de basis overal hetzelfde, alleen de setting is anders."
Vroeg uit de veren
"Ook bij ons thuis is de setting veranderd sinds ik weer studeer. We hebben thuis een dochtertje van 4. Vooraf waren er mensen die me afraadden om met een opleiding te starten. Maar ik merk dat deze leeftijd juist erg praktisch is. Wanneer onze dochter om zeven uur ’s avonds onder de wol kruipt, kruip ik op de bank met m’n studieboeken. En ook in het weekend pak ik ieder uurtje mee, omdat we standaard vroeg uit de veren zijn. De sleutel tot succes is om thuis heldere afspraken te maken over de verdeling. En ook dát vraagt soms om een klein beetje ‘innovatie’!"
Meer weten?
Deze deeltijd masteropleiding kan je volgen op NHL Stenden in Leeuwarden. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de pagina van de deeltijdopleiding Master Educational Leadership of bezoek één van onze open dagen.
Wil je ook een onderwijsopleiding volgen bij dé onderwijsopleider van Noord-Nederland? NHL Stenden heeft meer dan 50 opleidingen op het gebied van onderwijs in Emmen, Groningen, Leeuwarden en Meppel.