Jasper van Doremalen

“Programmeren is niks meer dan het leren van een taal”
Jasper van Doremalen

Bestuurskunde studeren én een uitstapje maken naar de computerwereld. Jasper van Doremalen (25) deed het door als aanvulling op zijn opleiding Bestuurskunde een IT-minor te kiezen: Creative and Advanced Programming for Non-IT Students. Hij was de eerste student aan NHL Stenden die deze minor volgde. Wat hem betreft een grandioos succes.

“Het doel van deze minor is dat meer mensen basiskennis van IT meenemen naar hun vakgebied. Want IT komt overal terug, maar er is vaak nog een fundamenteel gebrek aan kennis. In de bestuurskunde is het zeker nodig, vooral als je bij de overheid gaat werken. Denk maar aan de gaten die recent naar voren kwamen in het IT-systeem van de GGD. Ik zie wel in dat het bij de overheid beter kan, dus besloot ik daar wat aan te willen bijdragen. Een docent zei eens tegen me: “Als jij een student wordt die kennis heeft van beide werelden, is dat heel goed voor je baankansen.” Dat trok me over de streep. Het volgen van deze minor is gegarandeerd nuttig voor later.”

“Het volgen van deze minor is gegarandeerd nuttig voor later”

Een nieuwe taal

“De minor biedt het perfecte online onderwijs: je volgt een programma dat is opgezet door Harvard, met colleges in de vorm van video’s en elke week opdrachten, en daarnaast word je ondersteund door een docent vanuit NHL Stenden. Het was fijn dat je zo alles in je eigen tempo kunt doen. De colleges zijn eenvoudig opgebouwd. Je hoeft helemaal niet goed te zijn met IT, dat leer je vanzelf – ik had er zelf 0,0 kennis van en had nog nooit een regel geprogrammeerd. Waar ik nooit bij had stilgestaan, is dat programmeren niks meer is dan het leren van een taal. Ik stond er versteld van wat je in korte tijd kunt leren: na een paar weken kon ik al filters maken voor bijvoorbeeld Instagram of een tekst controleren op spelfouten.”

“IT komt overal terug, maar er is vaak nog een fundamenteel gebrek aan kennis”

Creatieve insteek

“Bij de opdrachten komt veel creativiteit kijken, dat verwacht je misschien niet. Als ik aan de minor terugdenk, vergelijk ik het met een digitale legobak: in het begin ben je nog wat aan het aanklooien, maar gedurende de weken leer je over steeds meer nuttige legostukken waarmee je kunt bouwen. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer je ontdekt wat je er allemaal mee kunt doen en hoe leuker het wordt. Halverwege de minor bouwde ik een website waarop je aandelen kon kopen met nepgeld. Het was leuk om stap voor stap iets uit te bouwen, en vervolgens te zien dat het ook echt werkt. Ik vond het zo’n succes dat ik na mijn opleiding nog een master Bestuurskunde wil doen met als specialisatie Cyber Security. Wie weet kan ik later bij de overheid dan de juiste beslissingen helpen nemen op IT-gebied.”