Jeroen Pijpker

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“We bieden studenten een zo realistisch mogelijke context om zich in te ontwikkelen”
Jeroen Pijpker
docent Informatica

Informatica-docent Jeroen Pijpker begeleidt studenten bij vraagstukken uit het bedrijfsleven. Sommige daarvan zijn echte IoT-cases, maar ook wie daar niet specifiek voor kiest, krijgt er vanzelf mee te maken.

“Onze studenten werken aan interessante projecten waarvoor ze met bedrijven samenwerken. We willen ze een zo realistisch mogelijke context bieden om zich in te ontwikkelen. Daarom buigen ze zich over concrete vraagstukken uit het werkveld. Ze doen veel zelfstandig, zodat ze leren om zelf onderzoek te doen. Ze zoeken zelf uit wat mogelijk is en komen dan vaak met de nieuwste technieken.

“IoT wordt zichtbaarder omdat er ook voor de consument steeds meer connected devices bij komen”

Een voorbeeld van een echte IoT-case is het op afstand monitoren van brandweerauto’s voor de Veiligheidsregio Drenthe, wat nu mogelijk is via het Drentse LoRa-netwerk. Het komt weleens voor dat de auto’s van de (vrijwillige) brandweer een tijdje stilstaan in de kazerne. Wanneer de brandweermannen aankwamen, was de accu dan weleens leeg en wilde de auto niet meer starten. Studenten bedachten samen met de brandweer een manier om die brandweerauto’s te monitoren: een systeem met hardware in de auto waarvan de data via het LoRa-netwerk op een telefoonapp bekeken kan worden. Zo kunnen de auto’s op afstand worden gemonitord op accuspanning. De studenten bouwden hiervoor zelf de hardware en app, waarvoor ze samenwerken in studentgroepen.

“Onze studenten buigen zich over concrete vraagstukken uit het werkveld””

Er is een grote diversiteit in de projecten die we aanbieden. Sommige studenten vinden specifiek de IoT-projecten leuk. Maar ook al kiest niet iedereen een IoT-project, uiteindelijk krijgen ze allemaal te maken met de basis hiervan: embedded engineering. En in feite bestaat dat al veel langer; allerlei technologieën namen de afgelopen jaren een vogelvlucht en ergens is iemand de term IoT gaan gebruiken, maar de basis is hetzelfde. Het wordt nu alleen zichtbaarder omdat er ook voor de consument steeds meer connected devices bij komen.”

“We laten studenten over alle aspecten nadenken: functionaliteit, gebruiksgemak én veiligheid moeten kloppen”

Oog voor veiligheid

“Een interessant aandachtspunt zijn de gevaren van IoT. Ik geef ook het vak ethisch hacken, daarin besteed ik daar aandacht aan. Mensen verbinden tegenwoordig alles met het internet, maar denken niet meer na over de gevolgen. Zelf doe ik dat net zo goed; ik mountainbike bijvoorbeeld veel en mijn fiets is ook een slim apparaat, met navigatie via de fietscomputer. Het gebruiksgemak is groot, dus je gaat daar snel in mee. Maar stel dat je een slimme deurbel koopt in een gemiddelde Nederlandse winkel, dan komt die vaak van een Chinese leverancier en maakt hij verbinding met een Chinese server. Wil je dat? En dat is nog maar een deurbel; ga maar eens na hoeveel apparaten in je huis verbonden zijn met internet. In mijn ogen zouden slimme apparaten moeten werken volgens het motto ‘offline first’. Ze zouden allereerst moeten doen waarvoor ze bedoeld zijn, en daarna moet dat stukje internet er pas bij komen kijken. In projecten laten we studenten over al die aspecten nadenken: functionaliteit, gebruiksgemak én veiligheid moeten kloppen.”