Jorian Mulder

Afbeelding
Jorian
“Havenontwerp en het gedrag van de zee: dit had ik anders nooit geleerd”
Jorian Mulder
minor student Kies op Maat

De Twentse Jorian Mulder (22) studeert Civiele Techniek bij Hogeschool Saxion. Via Kies op Maat volgde hij de minor Waterbouwkunde bij NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

“Vanwege een afwijkend verloop van mijn studieprogramma wilde ik in februari met mijn minor beginnen. Maar bij ons bleken alle minors die met Civiele Techniek te maken hebben in september te starten. Daarom keek ik via Kies op Maat wat er op andere scholen mogelijk was, en zo kwam ik uit bij NHL Stenden.”

Dicht bij de zee

“Waterbouwkunde trok meteen de aandacht, omdat dit in mijn opleiding wat meer op de achtergrond staat. Nederland staat bekend als waterbouwkundig land en het was interessant om daarover te leren, omdat de kennis hier zit. Maar aangezien mijn school in het oosten van het land zit, zijn er weinig waterbouwkundige werken die je er in de praktijk kunt zien. Het kwam wel aan bod in de opleiding, maar heel theoretisch. Friesland zit dicht bij de zee, dus daar leeft het meer en je kunt voorbeelden uit de omgeving aanhalen, zoals de Afsluitdijk of een sluis of aquaduct. We leerden over dingen waar ik nooit eerder mee te maken had gehad, zoals havenontwerp en het gedrag van de zee. Dat had ik anders nooit geleerd.

“Waterbouwkunde trok meteen de aandacht, omdat dit in mijn opleiding meer op de achtergrond staat”

We gingen goed de diepte in en je wordt uitgedaagd om individueel aan het werk te gaan. We gingen bezig met fictieve projecten in de omgeving, maar er was ook ruimte voor eigen inbreng. Als hoofdopdracht mocht je bijvoorbeeld zelf een civieltechnisch waterbouwkundig probleem uitkiezen, daar kon je je eigen interesses op loslaten. Ik wilde een project in Twente uitwerken omdat ik kennis heb van wat daar speelt, en dat was prima. Ik koos ervoor om een heel oude sluis in Hengelo op te waarderen.”

Studeren in Friesland

“Ik vond NHL Stenden een heel mooie school toen ik er kwam. In het gebouw zijn veel mogelijkheden om samen te werken. En ik merkte al snel dat ze hier met je meedenken. Als je een minor kiest, zijn er toelatingseisen qua opleiding en gehaalde studiepunten. Ik had een aantal punten te weinig, maar in overleg spraken we af dat ik toch mee mocht doen. Vooraf werd duidelijk uitgelegd wat ik kon verwachten en ze gingen in gesprek over waarom ik de minor wilde doen en welke stof ik al kende. Ik heb veel gehad aan hun goede begeleiding.

“We leerden over dingen waar ik nooit eerder mee te maken had”

Het was een hele ervaring om als iemand uit het oosten hier studenten Fries te horen praten. Ik was de enige in de klas die er als groentje bij kwam vanuit een andere school, maar ik heb me nooit een buitenbeentje gevoeld. Mijn klasgenoten kenden alle docenten al en waren wat verder met sommige waterbouwkundige lesstof, maar ze hielden altijd rekening met mij en de docenten stemden met me af wat ik al had geleerd en wat ik nog moeilijk vond. Het is echt een aanrader om eens ergens anders een minor te volgen, om te zien hoe het op andere scholen gaat en om studenten uit een andere omgeving te ontmoeten.”