Jurjen Jansen

Afbeelding
ervaringsverhaal-jurjen-jansen
“De tweedeling tussen onderzoek en onderwijs vind ik mooi. ”
Juren Jansen
Docent-onderzoeker bij Thorbecke Academie

Jurjen Jansen (37) is al 11 jaar werkzaam bij NHL Stenden als senior onderzoeker en docent bij de Thorbecke Academie. Vanaf het begin was hij betrokken bij de onderzoeksgroep Cybersafety, waar hij praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek doet naar internetveiligheid en digitale weerbaarheid van mens en organisatie. Hij blijft zichzelf ontwikkelen en inhoudelijk is er altijd weer een nieuwe uitdaging, waardoor het werk interessant blijft. Daarnaast zoekt hij voortdurend naar manieren om met onderzoek en onderwijs het vakgebied verder te helpen.

 

Praktijkonderzoek 

“Het is alweer elf jaar geleden dat ik hier begon. Daarvoor werkte ik drie jaar als onderzoeker bij de Universiteit Twente nadat ik daar afstudeerde. De vacature bij NHL Stenden Hogeschool vond ik mooi vanwege de tweedeling tussen onderzoek en onderwijs. Wat je in je onderzoek leert, breng je weer terug naar de studenten. En het mooie van hbo-onderzoek is dat je het voor en met de praktijk doet, dat heeft echt meerwaarde. Je bent niet alleen theoretisch bezig, maar je maakt de vertaalslag zodat je de praktijk weer vooruithelpt. Je staat in verbinding met het werkveld, ontmoet veel interessante mensen en krijgt een kijkje in de keuken van andere organisaties. Toen ik hier kwam werken was er nog veel ruimte voor burgers en organisaties om digitaal weerbaarder te worden en eigenlijk is dat thema nog steeds actueel. Ik vind het veiligheidsaspect met betrekking tot het internet interessant en we proberen die aspecten middels onderzoek te begrijpen, verklaren en verbeteren.”  

 

Cybersafety: onderzoek en onderwijs 

“Vanaf het begin dat ik bij NHL Stenden kwam werken, was ik betrokken bij de onderzoeksgroep Cybersafety. En naast mijn rol als onderzoeker, vervul ik één dag in de week een docentenfunctie. De kennis over internetveiligheid die we in ons multidisciplinaire team opdoen, brengen we onder andere op deze manier terug in de opleiding Integrale Veiligheidskunde, waar we van oudsher aan verbonden zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we een academiebreed lectoraat worden, zodat we ook de andere opleidingen van de academie er nog meer bij betrekken; HBO-Rechten, European Studies en Bestuurskunde.” 

 

Onderwijsontwikkeling en coaching 

“In mijn rol als docent geef ik les en coach ik afstudeerstudenten. Het is leuk om studenten te prikkelen, zodat ze de juiste vragen stellen en zelf naar oplossingen kunnen zoeken. Het mooiste vind ik het moment dat het kwartje valt. Dat ze een probleem in een bredere context plaatsen en er hun eigen visie op geven. Of wanneer ze een opdrachtgever met onderbouwde argumenten overtuigen waarom een oplossing goed zou werken. Soms komen ze zelfs met creatieve oplossingen voor een vraagstuk waar je zelf ook niet aan had gedacht. Naast coaching en lesgeven, help ik bij de onderwijsontwikkeling. We kijken hierbij hoe we de kennis die we opdoen, terug kunnen brengen in het onderwijs. Als gevolg hiervan hebben we bijvoorbeeld een minor ‘Cybersafety’ opgezet. En er is een afstudeerrichting op dit gebied voor de opleiding Integrale Veiligheidskunde. Zo koppelen we ons onderzoek aan het onderwijs.” 

 

Verdiepingsslag 

“Na al die jaren blijft het werk interessant, omdat het onderwerp inhoudelijk altijd verandert. Daarnaast vind ik persoonlijke ontwikkeling belangrijk; je moet jezelf uitdagen en blijven leren. Ik begon hier in 2010 en in de eerste drie jaar kon ik mooi het vakgebied beter leren kennen, een netwerk opbouwen en onderzoekservaring opdoen. Daarna wilde ik voorkomen dat het te veel routine zou worden en greep ik de kans om promotieonderzoek te doen. Toen dook ik een aantal jaar de diepte in op het thema veiligheid van internetbankieren vanuit het menselijke perspectief. Hierbij hield ik me bezig met de vraag waarom we nog vaak in online oplichtingspraktijken, zoals phishing, trappen en wat we kunnen doen om dergelijke risico’s te pareren. Aan die verdieping had ik echt behoefte en die ruimte kreeg ik ook bij NHL Stenden. Er is hier veel mogelijk, maar je moet zelf de kansen grijpen die zich voordoen.”