Lindsay Stegenga

Afbeelding
Lindsay Stegenga
“Het is zo’n grote keuze, en je hebt al zoveel te kiezen! Bezoek daarom iedere Open Dag die je kunt vinden.”
Lindsay Stegenga
Student bij NHL Stenden

Lindsay Stegenga struinde alle open dagen af om sfeer te proeven. Nu leidt ze zelf andere studenten rond tijdens de Open Dag van NHL Stenden.

Moeilijke keuzes

“Het lijkt zo makkelijk: kiezen welke studie je waar gaat doen. Sommige mensen weten van kinds af aan al wat ze willen worden. Ik had dat zelf niet. Het is misschien wel een van de moeilijkste keuzes die ik moest maken. Het is niet voor niets dat ik drie studies op verschillende plekken heb geprobeerd voordat ik uiteindelijk de keuze maakte voor Social Work. Steeds begon ik, maar voelde het toch niet goed. Nadat ik een periode had thuisgezeten vanwege psychische klachten kwam het erop aan: weer starten met een studie of toch niet? Het was nu of nooit. Ik besloot ervoor te gaan. Maar niet voordat ik zeker wist dat ik dit keer écht de juiste keuze maakte.”

Sfeerproeven en kennismaken

“Ik heb bijna alle open dagen van hogescholen door het hele land bezocht. Om sfeer te proeven, en om een gevoel te krijgen bij de hogeschool. Wat voor opleidingen kon ik daar doen? En wat voor studenten en docenten lopen daar rond? Zelf heb ik door psychische klachten een rugzakje. Ik vind het daarom extra belangrijk dat er op school ondersteuning aanwezig is. Ik merkte dat NHL Stenden echt goed heeft nagedacht over hoe ze studenten met een ondersteuningsbehoefte kunnen helpen. Tijdens de Open Dag is het decanaat bijvoorbeeld ook aanwezig. Die kun je al je vragen stellen over extra ondersteuning. Ik vond het superfijn om van tevoren te weten bij wie ik aan de bel kon trekken. Uiteindelijk trok dat me over de streep.”

Van twijfels naar zekerheid

“Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie. Het bevalt me heel erg goed en ik heb er het volste vertrouwen in dat ik mijn studie dit keer wél af ga maken. Dat komt mede doordat ik me echt gesteund voel door mijn docenten en mijn mentor. Toen ik nog twijfelde of ik wel echt wilde en kon studeren, kreeg ik een heel bemoedigend mailtje van haar. Ook klop ik regelmatig bij het decanaat als ik ergens tegenaan loop. Al met al heb ik bij deze studie nooit getwijfeld of het wel de juiste keuze was. Dat was bij mijn vorige studies wel anders!”

Kijkje in de toekomst

“Zelf ben ik nu ook betrokken bij de Open Dag. Ik geef soms bijvoorbeeld Student Talks over studeren met een ondersteuningsbehoefte en leid regelmatig toekomstige studenten rond door de hogeschool. Zo’n rondleiding had ik zelf ook wel graag willen hebben. Je neemt dan een kijkje in je toekomstige klaslokalen, kunt door de studieboeken bladeren en alle vragen stellen waar je anders nooit aan toe komt. Je krijgt zo echt een kijkje in de toekomst! Ook ben ik aanwezig bij ouderavonden. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk anderen te helpen met het maken van een keuze en samen met studenten te ontdekken wat ze daarvoor nodig hebben.”

Ga op ontdekkingsreis

“Ik kan het echt iedereen aanraden om ook op ontdekkingstocht te gaan. Het is zo’n grote keuze, en je hebt al zoveel te kiezen! Bezoek daarom iedere Open Dag die je kunt vinden, ga Proefstuderen bij studies die je leuk lijken of loop een dagje mee in het werkveld. Stel veel vragen of plan een afspraak in met een decaan om samen jouw opties te bespreken. Je hoeft het echt niet alleen te doen, je zult alleen zelf de eerste stap moeten zetten.

Mijn belangrijkste tip? Probeer gewoon van alles uit. Pas als je het ervaart, kom je erachter of het iets voor je is. Ik weet zeker dat je dan de goede keuze maakt!”