Maaike Roelofs

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“We zijn nu al echt bezig op het lab en we leren veel over ziektes en toxicologie”
Maaike Roelofs
Student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML)

Maaike Roelofs (21) is eerstejaars student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) in Emmen. Op deze opleiding doet ze vanaf het begin al veel laboratoriumwerk, iets wat ze later ook graag wil doen.

“Toen ik een opleiding moest kiezen, wist ik eigenlijk alleen dat ik biologie interessant vond, en dan vooral ziektes. Daarom begon ik eerst met de opleiding Gezondheid & Technologie. Pas tijdens mijn stage in het derde jaar kwam ik erachter dat dit niet bij me paste. Vooral de werking achter het ziektebeeld vind ik interessant: hoe ziektes ontstaan, hoe je ze kunt genezen en welke effecten medicijnen erop hebben. Maar tijdens mijn stage bleek dat ik vooral bezig was met mensen verzorgen. Het is jammer dat het zo lang duurde voordat ik daarachter kwam. Bij BML heb je meteen veel praktijk, waardoor je sneller een beeld krijgt bij wat je ermee kunt. Ook werk je al samen met bedrijven aan opdrachten waar je later ook mee te maken krijgt. We zijn nu al echt bezig op het lab en we leren veel over ziektes en toxicologie. Daardoor weet ik nu zeker dat ik later op een laboratorium wil werken, het liefst in een ziekenhuis. Maar dat is niet de enige richting die je op kunt; je kunt bijvoorbeeld ook zuivelcontroles uitvoeren of onderzoek doen in de waterzuivering.”

“Ik ben blij dat ik nu iets heb gevonden wat bij me past”

Veel laboratoriumervaring

“Elke periode staat een praktijkproject centraal waar je met een groepje aan werkt, met elke week een labdag; dan mag je de hele dag zelf dingen uitproberen. Mijn favoriete project was het optimaal laten groeien van waterplantjes. We onderzochten zelf hoe je dat kunt doen. Vooraf doe je veel literatuuronderzoek en kleine experimentjes. Daarna voer je een paar variabelen op grotere schaal uit. Samen met mijn groepje werkte ik met lampen en verschillende kleuren licht. We kwamen erachter dat groen licht minder goede resultaten had en rood en blauw juist de beste. Dat heeft te maken met de bladgroenkorrels, die rood en blauw licht beter opnemen waardoor ze meer zuurstof kunnen aanmaken. Voor een ander project gaan we bacteriekoloniёn laten groeien. Door zulke labopdrachten doe je meteen al veel praktijkervaring op. Ik ben blij dat ik nu iets heb gevonden wat bij me past.”

“Je werkt samen met bedrijven aan opdrachten waar je later ook mee te maken krijgt”