Maikel Boonstra

Afbeelding
Ervaringsverhaald-CVDS-Maikel-Boonstra
“Deze master sprak me aan omdat computer vision & data science in korte tijd zo groot zijn geworden””
Maikel Boonstra
Student Master Computer Vision & Data Science

Na een opleiding tot maritiem officier besloot Maikel Boonstra (25) dat het tijd was voor een carrièreswitch. Hoewel de zeevaartschool een leuke opleiding was, wilde hij niet continu op zee zijn. Met zijn bachelordiploma op zak stapte hij zonder problemen over naar de hbo-master Computer Vision & Data Science. 

“Ik werkte twee jaar bij een scheepswerfbedrijf om in die tijd na te denken over een vervolgstudie. Het moest iets in de wiskunde of datatechniek worden, want ik had altijd al interesse voor wiskunde en coderen. Ik keek op open dagen bij NHL Stenden in Leeuwarden en Emmen en kwam uit bij deze master. Hij sprak me aan omdat computer vision & data science een vrij nieuw onderwerp is dat in korte tijd groot zijn geworden. Er valt nog veel over te ontdekken.” 

“Vooraf bracht ik zelf mijn codeer- en wiskundeskills op peil”  

Opdracht voor Provincie Fryslân 

“Het fijne aan de master is dat je niet leert door alleen maar lessen en toetsen, maar door praktisch te werken aan bestaande problemen, in grote projecten voor echte opdrachtgevers. Je werkt samen met de onderzoekers van het lectoraat, met andere masterstudenten en soms stuur je ook minorstudenten aan. Ik onderzocht voor zo’n project een methode om fietshelmen in het verkeer te detecteren met behulp van meerdere camera’s. Dit was een opdracht voor Provincie Fryslân, die een subsidie uitgeeft voor fietshelmen en wil analyseren of mensen die nu meer dragen. De software is inmiddels ontwikkeld, nu moeten we de resultaten nog ophalen. Aan het eind van het jaar wordt onze techniek gepresenteerd op de Technology & Innovation Conference.”  

“Een maritieme opleiding is niet de ideale vooropleiding, dus ik besefte dat het een pittig jaar zou worden” 

Niet de ideale vooropleiding? 

“Een maritieme opleiding is niet de ideale vooropleiding, dus ik besefte dat het een pittig jaar zou worden. Als hobby had ik mezelf wel leren coderen, en ook had ik al de minor Electro Technical Officer gevolgd, waar je leert programmeren om systemen en motoren aan te sturen. Maar voor deze master is nog meer kennis nodig. Daarom bracht ik vooraf zelf mijn codeer- en wiskundeskills op peil. Ook nu tijdens de master ben ik er vrij veel tijd aan kwijt, doordat ik veel dingen nog moet uitzoeken. Maar dat had ik ook wel zo ingeschat en het is goed te doen.” 

“Het fijne aan de master is dat je leert door te werken aan bestaande problemen”

Machinelearning in de zeevaart 

“Na de master wil ik aan de slag als AI-engineer, het liefst in de computer vision. Dat past uiteindelijk beter bij mij dan het werk op zee. Maar in de zeevaart wordt machinelearning ook gebruikt, bijvoorbeeld in de beveiliging van havens, de controle van schepen of voor het herkennen van roest in onderwaterbeelden. Het zou extra leuk zijn als ik beide studies kan combineren.”