Marco Kramer

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Ik zocht een master waar ik ook binnen mijn bedrijf mee aan de slag kon”
Marco Kramer
Student master Design Driven Innovation

Marco Kramer (46) komt uit de wereld van reclame en design: hij is werkzaam als ux-researcher, strategist en designer. Hij heeft een eigen bedrijf, Imaga.nl, en is partner van Cinnamon.nl. Door het volgen van de flexibele master Design Driven Innovation (DDI) wil hij leren hoe hij teams en organisaties kan helpen verandering te realiseren

“De master DDI ontdekte ik dankzij coördinator Erik Prins. Hij gaf een bevlogen presentatie tijdens een bijeenkomst van een commerciële netwerkclub. Ik zocht een master die niet alleen theoretisch van waarde was, maar waar ik ook binnen mijn bedrijf en met mijn eigen designwerkzaamheden mee aan de slag kon. Daarover is geen woord te veel gezegd. Al tijdens het eerste semester kon ik het geleerde toepassen binnen mijn design-opdrachten en wist ik mede-partners en opdrachtgevers enthousiast mee te krijgen.”

“Je wordt uitgedaagd om uit je comfortzone te komen en meer te doen dan je wellicht eerst durfde”

Design thinking: een cultuurverschuiving

“Bij deze master mag je je onderdompelen in ‘design thinking’. Je leert onder andere niet direct te denken in oplossingen en krijgt nieuwe ‘brillen’ aangereikt om de wereld door te zien. Je wordt uitgedaagd om uit je comfortzone te komen en meer te doen dan je wellicht eerst durfde. Voor mij was dat een cultuurverschuiving van zakelijke prestaties naar een menselijker aanpak. In de zakelijke wereld wordt bij problemen meteen een oplossing verwacht; je werkt met deadlines en budgetten en kunt niet zomaar uitstappen naar een onderliggend probleem. Toch heb je soms meer impact als je een stapje terug doet en bekijkt of je wel echt het juiste probleem oplost.
Dat was in het begin onwennig; de controle die ik heb in mijn vakgebied, ontbreekt hier. Hier ben ik de leerling. Best lastig, vooral als je al flink wat jaren werkervaring hebt en gewend bent om jouw specialistische kennis en werkwijzen in te zetten. De deeltijdstudenten zijn vaak wat ouder dan de fulltimers. Dat heeft een voordeel omdat ze meer van de wereld gezien hebben en ook meer skills ontwikkeld hebben. Maar al die ervaring en ‘bagage’ heeft ook een nadeel. In die zin komt iedereen zichzelf tegen tijdens de master. Je ontdekt je eigen beperkingen, vooral qua gedrag. Waarom doe je de dingen zoals je ze deed? Sta jij echt open voor nieuwe methoden en manieren van zien en handelen? Of grijp je snel terug naar bekende manieren als er druk op de ketel komt?”

“De flexibele opleiding geeft me de vrijheid om mijzelf één dag in de week volledig op de opleiding te storten”

“De flexibele opleiding geeft me de vrijheid om mijzelf één dag in de week volledig op de opleiding te storten”

“Ik heb twee bedrijven die ik combineer met mijn gezin. De flexibele opleiding geeft me de vrijheid om mijzelf één dag in de week volledig op de opleiding te storten. Maar de geboden stof, de betrokkenheid van de docenten en ook de opdrachten nodigen uit tot meer. Ik moet mezelf regelmatig tegenhouden omdat ik het liefst veertig uur per week in de leerstof of de opdrachten duik. Jouw instelling, je medestudenten, de stakeholders die je ontmoet … als je ervoor openstaat kun je van allemaal leren. Je zoekt juist de verschillende ziens- en werkwijzen. En door het ontdekken van al die werkwijzen ontwikkel je zelf ook een andere manier van denken. Wat je geeft, krijg je terug.”