Marije Holwerda

Afbeelding
Marije
“HBO-V: een actieve leerstijl met complexe vraagstukken”
Marije Holwerda
Docent Verpleegkunde

Marije Holwerda is docent bij Verpleegkunde, een opleiding waar je als student vooral praktisch aan de slag gaat met actuele cases uit het werkveld. Zelf volgde ze deze opleiding ook aan NHL Stenden, waarna ze zeven jaar lang in het Medisch Centrum Leeuwarden werkte als verpleegkundige op de afdelingen Interne geneeskunde, Maag-, Darm- en Leverziekten en Nierziekten.

“De zorg is continu in verandering. Mensen willen langer thuis wonen, ziekenhuisopnamen worden korter, en zorgvragen worden complexer doordat we steeds ouder worden en we ziekten beter kunnen behandelen. Vanwege al die ontwikkelingen is praktijkervaring bij Verpleegkunde ontzettend belangrijk. Daarom werk je al tijdens je opleiding aan complexe vraagstukken uit de praktijk en loop je veel stage. In ons Skills-lab train je levensechte scenario’s gebaseerd op de praktijk, zoals injecties toedienen en sondes plaatsen. De hele dag “oldskool” hoorcolleges volgen is er niet meer bij, je bent vooral actief bezig: samen met medestudenten los je hedendaagse zorgvragen op. Je denkt bijvoorbeeld mee over een verwarde patiënt die onrustig is in de nacht. Aan de hand van nieuwe inzichten binnen het wetenschappelijk onderzoek bedenk je een passende oplossing voor in het zorgplan.”

Je bent onmisbaar

“De zorg is een pracht vak, waarin je op allerlei vlakken van betekenis bent voor je medemensen: praktisch, met je kennis, maar ook door een luisterend oor te bieden. Op cruciale momenten in hun leven ben jij bij hen aanwezig. Tijdens de stages, bijvoorbeeld in de ouderenzorg, merken studenten al hoe nodig verpleegkundigen zijn in het leven van patiënten: door een wandeling met ze te maken, hun verhaal aan te horen en actief mee te denken over hoe hun situatie veiliger kan. En het is een vak dat altijd relevant blijft; je bent simpelweg onmisbaar.”

Allround verpleegkundige

“Er is veel veranderd in het onderwijs sinds ik hier zelf studeerde. De actieve leerstijl met complexe vraagstukken van nu bevalt mij goed. Als een docent voor de groep staat en alleen maar vertelt hoe het moet, dan ga je als student al snel achteroverzitten. Maar als je zelf de verantwoordelijkheid krijgt om actuele problemen uit te zoeken, ga je een actieve bijdrage leveren. Wat jij zegt telt mee, en dat merk je. Ook word je tegenwoordig veel breder opgeleid tot allround verpleegkundige en kun je dus overal aan de slag met je diploma.”