Marissa van der Walle

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Deze flexibele opleiding is goed te combineren met een baan”
Marissa van der Walle
Deeltijdstudent Associate degree Service, Welzijn & Zorg sinds februari 2019

‘Ik werkte al tien jaar in de welzijnssector toen het begon te kriebelen. Ik wilde iets nieuws, mezelf verder ontwikkelen. Toen ik eenmaal het besluit had genomen om Service, Welzijn & Zorg te gaan studeren, wilde ik zo snel mogelijk van start. Ik was enthousiast, had de energie en wilde dus niet langer wachten. Dat ik in februari al kon beginnen aan NHL Stenden, was perfect. Super dat deze mogelijkheid wordt gegeven. Als je een keuze hebt gemaakt, wil je natuurlijk gelijk los’.

Verbinding met de praktijk

Mijn opleiding duurt twee jaar en bestaat uit acht modules. Dat zijn eigenlijk acht projecten die je vanuit je eigen praktijk vormgeeft en gelijk invloed hebben op de werkvloer. Zo heb ik er met één van mijn projecten voor gezorgd dat het beleid op mijn werk werd aangepast. Ook ben ik aan de slag gegaan met een toolbox voor mantelzorgers, die medewerkers onder mijn begeleiding zelf hebben ontworpen. Op dit moment werk ik aan een applicatie, waarin cliënten hun levensloop kunnen weergeven aan de hand van foto’s en bijbehorende muziek.

Wat ik ook leuk vind aan deze studie zijn de werkplaatsen, waarin deeltijdstudenten uit verschillende jaren bij elkaar komen. Die werkplaatsen bieden een mooie mogelijkheid om van elkaar te leren en elkaar verder te helpen.

Is het te doen?

De meest voorkomende vraag die ik van anderen krijg: is het te doen, zo’n studie naast een baan? Die vraag snap ik heel goed, want dat was ook mijn eigen angst: gaat dit allemaal wel lukken? Nu, na bijna een jaar studeren, kan ik zeggen dat het heel goed te doen is. Dat heeft alles te maken met het feit dat de opleiding flexibel is ingericht en je zelf de regie hebt. Je plant je eigen studie en dient je eigen leervragen in die tijdens de lessen worden behandeld. Je volgt geen lessen waar je niets aan hebt, maar schrijft je in voor datgene wat op jou van toepassing is. Ook fijn: ik woon in Gorredijk en heb de mogelijkheid om lessen te volgen in Wolvega en Leeuwarden. Nog meer flexibiliteit dus. Minpunten van het starten in februari ben ik niet tegengekomen; ik zie alleen maar voordelen. Deze manier van studeren werkt prima voor mij.

Hoe ik de toekomst zie? Nou, die toekomst is er eigenlijk al. Sinds drie weken heb ik een baan als service en welzijnscoördinator bij een particuliere woonvoorziening. Deze nieuwe functie sluit naadloos aan op mijn studie, en andersom. Mooier kan het niet. Ik volg een interessante opleiding én heb een nieuwe baan: mijn jaar kan niet meer stuk!’