Marit de Groot, Anna Munniksma, Sanne Oomen en Lisa Reitsma

Afbeelding
Sanne Anna Lisa en Marit op Bali
“We kunnen in Nederland nog heel wat leren van Bali”
Marit de Groot, Anna Munniksma, Sanne Oomen en Lisa Reitsma
Studenten Verpleegkunde

Verloskundigen die meezingen tijdens de bevalling. Geneeskrachtige kruiden die rechtstreeks uit de tuin worden geplukt. En verpleegkundigen die acupunctuur toepassen. HBO-V studenten Marit de Groot (24), Anna Munniksma (19), Sanne Oomen (22) en Lisa Reitsma (22) kijken hun ogen uit tijdens hun stage op Bali. Bijzondere ervaringen die ze de rest van hun leven koesteren.

Sanne: "Voor de minor Care & Culture stond Indonesië bovenaan op mijn wensenlijstje. Ik vind de uitgangspunten van het Hindoeïsme heel erg fijn. Samen met de andere dames ben ik gaan zoeken. Zo  kwamen we terecht bij de organisatie Young Professional Interns, die ons in contact heeft gebracht met de Bumi Sehat Foundation. Bumi Sehat is een gezondheidscentrum in het plaatsje Ubud op Bali."

Alternatieve zorg

Marit: "Bumi Sehat staat vooral bekend vanwege haar kraamkliniek. Maar daarnaast is er een emergency room en een youth centre. Bovendien biedt deze non-profit organisatie heel veel alternatieve zorg aan, zoals acupunctuur en yoga. Een bijzondere combinatie die je in Nederland niet snel tegen zult komen. Juist die mix sprak ons gelijk aan."

Zingend bevallen

Anna: "Het eerste dat mij opviel toen we hier kwamen, was de relaxte sfeer. Zelfs tijdens een bevalling heerst er nog volledige rust. Zo zingen de verloskundigen mee als de moeder aan het persen is. Ik wist de eerste keer niet wat ik zag. Wat ook heel bijzonder is, is de kruidentuin die ze hier hebben. Natuurlijke medicatie plukken ze uit eigen tuin. Dat vind ik super interessant. In tegenstelling tot in Nederland heeft alternatieve geneeskunde hier een volwaardige plek in de zorgwereld."

In de rust

Lisa: "Ook ik moest in het begin wennen aan de relaxte sfeer die hier hangt. Tijdens mijn laatste stage in ziekenhuis MCL in Leeuwarden was het enorm hectisch. Van die hectiek stapte ik hier in de rust. Letterlijk en figuurlijk een wereld van verschil. Ik wil proberen dat relaxte gevoel vast te houden wanneer ik weer naar Nederland ga. Het hoeft niet altijd zo gehaast. Juist die rust is een verrijking van ons vak. Daar kunnen we in Nederland echt nog wel iets van leren."

Aan de yoga

Sanne: "Voor mij voelt Bali echt als thuiskomen. In Nederland verdiepte ik me al in de kunst van het loslaten en ontspannen. Zo ben ik onder andere begonnen met yoga. Inmiddels ben ik yogadocente en geef ik hier op Bali ook lessen aan zwangere dames. De relaxte sfeer en de lieve mensen; ik zou hier prima kunnen aarden."

Van dichtbij

Marit: "Tot mijn eigen verbazing heb ik hier geen moment last gehad van heimwee. In no time werden we onderdeel van het dagelijks leven en draaien we mee in het ritme van de locals en hun gewoonten. Daardoor leer je de cultuur zoveel beter kennen dan tijdens een vakantie. Hier op Bali krijgen we bovendien de kans om heel veel behandelingen en zelfs bevallingen van dichtbij mee te maken. Ook dat is uniek."

Kunst van het loslaten

Anna: "Deze stage heeft me geleerd om flexibeler om te gaan met verrassingen. Ik was altijd enorm van structuur en een strikte planning. Het eerste wat ik hier leerde was: heb geen verwachtingen, want ze komen toch niet uit. Ik heb hier de kunst van het loslaten ontdekt. Die levensles komt me ongetwijfeld goed van pas wanneer ik terug in Nederland ben."

De smaak te pakken

Lisa: "In mijn achterhoofd heb ik altijd wel de optie opengehouden om na mijn afstuderen in het buitenland te gaan werken. Die optie is nu een serieuze kanshebber. Deze stage geeft me het vertrouwen dat ik mezelf uitstekend kan redden. En ik besef dat er meer is dan alleen werken. Genieten van het leven en de wereld ontdekken bijvoorbeeld. Ik heb de smaak te pakken: dit is nog maar het begin!"

Afbeelding
Sanne Anna Lisa en Marit op Bali