Marjet Waldram

Afbeelding
Marjet Waldram
“Ik had me geen fijnere stageplek kunnen wensen”
Marjet Waldram
Studenten Verpleegkunde

Derdejaars HBO-V studente Marjet Waldram (20) kent de Oostenrijkse deelstaat Tirol op haar duimpje. Al jaren komt ze hier in de winter om te skiën en zelf skilessen te geven. De keuze voor een plek voor haar buitenlandstage was dan ook snel gemaakt. In het regionale ziekenhuis in de Tirolse stad Kufstein voelt ze zich als een vis in het water.

"Jarengeleden werd ik verliefd op Oostenrijk tijdens mijn eerste skivakantie. Inmiddels ben ik zelf skilerares en ben ik volop in Tirol te vinden. In plaats van te kiezen voor de zon tijdens mijn buitenlandstage geef ik de voorkeur aan sneeuw. Vandaar dat ik in Oostenrijk op zoek ben gegaan naar een stageplek. Ik heb heel wat ziekenhuizen een mail gestuurd met daarin mijn motivatie. Het ziekenhuis in Kufstein reageerde gelijk enthousiast op mijn verzoek voor een stageplek. Een schot in de roos, want ik had me geen betere stageplek kunnen wensen."

Perfect geregeld

"Het ziekenhuis hier in Kufstein is helemaal ingericht op het begeleiden van stagiairs. Het ziekenhuis werkt namelijk nauw samen met de verpleegkunde-opleiding in de stad. Op iedere afdeling vind je volop stagiairs. Per afdeling hebben ze een studentenmap waarin je alle informatie vindt die je nodig hebt. Van de diensttijden en de namen van de stagebegeleiders tot de verpleegtechnische handelingen die je er mag doen. Het is hier echt perfect geregeld."

Aan de wieg

"Ik ben begonnen op de afdeling Orthopädie, Traumatologie & Chirurgie Ambulanz. Daarna mocht ik aan de slag op de afdeling Geburtshilfe. Dit is een andere afdeling dan de Kraamafdeling zoals we die in Nederland kennen. In Oostenrijk blijven de ouders met hun pasgeboren kindje drie dagen in het ziekenhuis. Hier leren ze alles wat ze moeten weten. Ook krijgt de baby gelijk de hielprik, zodat dat thuis niet meer hoeft. Zeer interessant om te zien hoe ze de kraamzorg hier invullen."

Zelfstandig aan de slag

"Op dit moment loop ik stage op het 'Kinderstation'. En mijn laatste stageplek is de afdeling Chirurgie 2/Gynäkologie. Als stagiaire voel ik me echt onderdeel van het team. Dat komt ook doordat we heel veel verpleegtechnische handelingen zelf mogen uitvoeren. Dat vind ik heerlijk. Ik weet heel goed wat ik wel en niet kan. Bij alles wat ik niet kan, zorg ik dat ik mensen om me heen heb die het wel goed kunnen. Daar zijn ze hier heel open over: als je het niet alleen durft dan kun je gewoon om hulp vragen."

De koffers pakken

"Ik kende Tirol al van mijn bijbaan als skilerares, maar tijdens deze stage heb ik de bewoners en de cultuur nog beter leren kennen. Ik zit er sterk over na te denken om hier in Oostenrijk aan de slag te gaan na mijn afstuderen. Het land en de manier waarop mensen hier met elkaar omgaan past ontzettend goed bij me. Dus ik sluit niet uit dat ik ooit mijn koffers pak om hier écht te gaan wonen."

Afbeelding
Ziekenhuis Oostenrijk