Mark Lodewijks

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Als werktuigbouwkundige kun je veel meer kanten op dan je denkt”
Mark Lodewijks
Alumnus Werktuigbouwkunde

Mark Lodewijks (49), alumnus Werktuigbouwkunde (voorheen HTS), begon zijn carrière als werkvoorbereider en werkt inmiddels als technisch directeur bij Solidd Steel Structures.

“In mijn werk houd ik mij met van alles bezig, van bepalen capaciteit op de diverse afdelingen tot het rondleiden van scholieren om ze geïnteresseerd te krijgen voor de techniek. Ik kijk bijvoorbeeld naar aanvragen die bij ons binnen komen en bespreek ze dan met mijn collega’s. Is dit wat voor ons? Hoe zit het met de capaciteit? Is het mogelijk deze sluis, deze kraan of brug te bouwen? Hoe loopt het met de planning en hoe zitten we met de voortgang van een project? Daarnaast kijk ik vanuit mijn rol natuurlijk ook naar de bezetting van het personeel.”

Goede technische oplossingen

“Omgaan met mensen en met z’n allen technisch goede oplossingen bedenken vind ik het mooist. Voor het bedrijf én de klant. Daarom vind ik het juist fijn dat ik als technisch directeur bij dit bedrijf de combinatie met de techniek nog heel duidelijk in mijn werk heb zitten. We zaten bijvoorbeeld met het transport van de tafelbrug Zuidhorn. Die brug was te hoog om goed met een ponton te vervoeren. Toen hebben we gekeken; hoe kunnen we transport dan doen? We hadden bij een ander project al eens drijvers gebruikt. Een van onze engineers heeft toen het drijvend vermogen van de brug en daarbij passende technische oplossingen bekeken. We hebben de brug uiteindelijk met drijvers 1,5 meter in het water laten afzinken. Ik vind het fantastisch het team te begeleiden en daarbij mee te denken over het technische deel.”

Meer mogelijkheden dan je denkt

“Binnen ons bedrijf bouwen we echt met z’n allen iets. Dit is altijd wel de richting geweest die ik op wilde. Ik heb bijvoorbeeld ook op een engineeringsafdeling gezeten, maar dat was niet mijn ding. Ik mistte daar echt de grote constructies en het technische stuk. Ik vind het mooi om met een team mensen wat te bouwen. Ik had bijvoorbeeld ook wel veel met wiskunde en mechanica, maar veel minder met statistiek. Als werktuigbouwkundige kun je veel meer kanten op dan je denkt. Veel studenten gaan naar een tekenkamer en blijven op de engineersafdeling, maar je kunt ruimer denken. Projectmanagement bijvoorbeeld, of de kwaliteitsaspecten in de gaten houden. Van de week kwamen er basisschoolleerlingen langs die met hun helmpjes bij ons door het bedrijf liepen. Dan laten we niet alleen de werkvloer, maar ook heel bewust het kantoor zien. Daar liggen ook mogelijkheden.”