Martijn Tempel

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Iets nieuws in handen krijgen wat het werk een stukje makkelijker maakt: daar doe je het voor!”
Martijn Tempel
Student Werktuigbouwkunde (Emmen)

Na een mbo-opleiding Allround operationele techniek ging Martijn Tempel (23) aan NHL Stenden in Emmen verder met hbo Werktuigbouwkunde. Het liefst gaat hij niet alleen met de handen aan de slag: hij wil bedrijven helpen groeien door innovatieve systemen te ontwikkelen.

“In Nederland zijn we op het gebied van de industrie best afhankelijk van oosterse landen; er wordt veel aanbesteed vanuit China. Dat vind ik zonde, want hier wordt ook veel moois gemaakt. Ik wil er graag onderdeel van zijn om de Nederlandse industrie naar een hoger niveau te brengen. Met een hbo-opleiding krijg je daar wat meer kansen voor. Met een mbo 4-diploma word je al snel een monteur die met z’n handen werkt. Dat is ook leuk, maar het hbo biedt meer afwisseling in je carrière. Doordat je wat meer kunt, gaan er meer deuren open.”

“In het laatste jaar van het mbo kon ik een schakeltraject doen”

Het niveauverschil bijspijkeren

“In het laatste jaar van het mbo kon ik een schakeltraject doen in plaats van mijn afrondingsstage. Ik draaide alvast een project mee op NHL Stenden en kreeg les om mijn wiskunde bij te spijkeren. Dat traject is een aanrader voor wie ook vanuit het mbo de overstap maakt. Nog steeds is het dan een pittige opleiding; vooral bij de exacte vakken zit echt een gat als je vanuit het mbo komt. Maar ondanks dat het soms bloed, zweet en tranen kostte, heb ik niks met tegenzin gedaan. Het duurde even voor het kwartje viel, maar ik vond het ontzettend leuk om te leren.”

“Het allermooist: iets nieuws in handen krijgen wat voor veel bedrijven het werk een stukje makkelijker maakt”

De verdiepingsslag maken

“Je begint de opleiding vanuit de basis: de beginselen van het kennisgebied, omgaan met tekeningen, 3D-modellen maken, in projectverband werken. Met je minor en stage maak je daarna een verdiepingsslag afgestemd op je eigen interesses. Ik volgde de minor ‘Smart polymer 3D welding systems’, waarbij we ons bezighielden met 3D-welding voor bedrijven. Verschillende groepen studenten werken er meerdere jaren aan de doorontwikkeling van een systeem. Een jaar geleden stond er nog alleen een robot en een extruder waarmee kunststof gesmolten wordt, en afgelopen jaar hebben we die zo doorontwikkeld dat hij heuse geometrieën kan maken.”

“Ik wil er graag onderdeel van zijn om de Nederlandse industrie naar een hoger niveau te brengen”

Werken met innovatiefste technieken

“We werken bij de minors met zulke innovatieve technieken dat je er buiten de opleiding nog maar weinig over kunt vinden. Dat is het allermooist: iets nieuws in handen krijgen wat voor veel bedrijven het werk een stukje makkelijker maakt. Daar doe je het voor! Zulke projecten bieden goede kansen, want aan de hand daarvan leg je veel contacten. Via mijn minor kwam ik bijvoorbeeld in contact met een bedrijf dat zich bezighoudt met robotica, een onwijs interessante industrie waar ik zelf ook wel aan de slag zou willen.”