imgonline-com-ua-compresstosize-zzusltdql1dm0sdb.jpg

Martin Bosgra

docent HBO-ICT

Martin Bosgra is docent aan de flexibele deeltijdopleiding HBO-ICT. Hij geeft vooral les in software engineering, één van de twee specialisatierichtingen, waarin je onder andere bezig bent met objectgeoriënteerd programmeren, databaseontwerp en design patterns.

imgonline-com-ua-compresstosize-zzusltdql1dm0sdb.jpg

”Het fijne van een flexibele opleiding is dat je samen met docenten naar de mogelijkheden kijkt”

“Mijn onderwijs is een combinatie van theorie en praktijk. Als ik een onderwerp heb uitgelegd, springen we meteen over naar het dóén. Elke module volg je zo’n vijf vakken, die gekoppeld zijn aan een project binnen je werksituatie of bij een ander bedrijf. Al die vakken komen op die manier bij elkaar en zo pak je dingen snel op. Het is prachtig om de grote stappen te zien die studenten dan maken. In het begin weet je misschien niets van programmeren, maar een halfjaar later zet je al een volledig werkend systeem neer.”

“Er zijn veel HBO-ICT’s in Nederland, maar als je voor Leeuwarden kiest, ontvang je echt persoonlijke aandacht”

Bijscholen naast je werk

“Een deeltijdopleiding is best intens als je ook werkt: je maakt hetzelfde aantal uren als in voltijd, maar dan naast je baan. Het fijne van een flexibele opleiding is dan dat je samen met docenten naar de mogelijkheden kijkt. Ken je bepaalde stof bijvoorbeeld al, dan kun je meteen een assessment voor dat vak aanvragen en het eerder afronden. Ook kun je ervoor kiezen even wat minder tijd aan je studie te besteden als dat beter uitkomt. In het derde jaar kun je je kennis verbreden met een minor, of je kiest juist voor verdieping met de minor Advanced Software Engineering, die je zelf samenstelt met verschillende vakken. Je kiest dan bijvoorbeeld voor functioneel programmeren, embedded systems, kunstmatige intelligentie, certified ethical hacking of je gaat aan de slag met geavanceerde 3D-technieken.”

“De docenten zijn net als de studenten zeer betrokken bij de techniek, waardoor er een groot saamhorigheidsgevoel heerst”

De allernieuwste technieken

“Zelf heb ik deze opleiding ook gedaan, waarna ik een tijd producten maakte voor de nucleaire geneeskunde. Ik ontwierp bijvoorbeeld apparaten die radioactiviteit meten. Maar al snel wilde ik meer. Ik werkte bij een relatief klein bedrijf, waar nieuwe ontwikkelingen minder snel opgepakt worden. Als docent heb je dat wél: ik leer studenten de basisprincipes, maar zij gebruiken vervolgens de allernieuwste technieken. Als ik ze daarin begeleid, leer ik daar zelf ook weer veel van. Vaak kruip ik ’s avonds nog even achter m’n computer om zelf iets uit te proberen wat een student heeft gedaan. De docenten zijn net als de studenten zeer betrokken bij de techniek, waardoor er een groot saamhorigheidsgevoel heerst. Dat is ook het unieke van NHL Stenden. Er zijn zoveel HBO-ICT’s in Nederland, maar als je voor Leeuwarden kiest, dan ontvang je echt persoonlijke aandacht.”