Matthijs Broekhuizen

Matthijs Broekhuizen ontdekte dat hij lesgeven echt leuk vindt.

placeholder

”Het is geweldig als leerlingen enthousiast worden dankzij een les van mij!”

Niet saai, maar mysterieus

​“Het vak scheikunde heeft iets mysterieus. Alles is opgebouwd uit moleculen. Ze zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar in het laboratorium kun je ze wel zien. Het probleem van scheikunde is dat leerlingen het vaak een saai vak vinden. Voor mij is dat juist een extra motivatie om op een leuke manier, bijvoorbeeld door middel van kleine proefjes, interesse te wekken voor het vak.”

Duidelijke uitleg

“Het mooie aan het docentschap is dat je echt bijdraagt aan de ontwikkeling van jongeren. Ik ben altijd goed geweest in exacte vakken. Op de middelbare school hielp ik in mijn vrije tijd al een jongen van het vmbo met natuurkunde. Toen merkte ik dat ik lesgeven echt leuk vind. Je moet echt nadenken hoe je ingewikkelde zaken duidelijk kunt uitleggen aan anderen. Het is fantastisch als ze dankzij mijn hulp dingen begrijpen.”

Enthousiaste leerlingen

“Tijdens de opleiding sta je al veel voor de klas. Toen ik in het tweede jaar voor het eerst lesgaf, was het best even wennen. Sommige leerlingen waren maar twee jaar jonger dan ik. Toch denk ik dat leeftijd niet veel uitmaakt. Als je genoeg vakkennis hebt en zelfverzekerd voor de klas staat, luisteren leerlingen wel naar je. Tijdens mijn stage wist ik zeker dat ik de goede opleiding had gekozen. Het is geweldig als leerlingen enthousiast voor het vak worden als je een leuke les geeft. Als ze dan ook nog goede cijfers op hun toetsen halen, ben ik helemaal blij. Daar doe je het uiteindelijk voor.”