Menno Bijleveld

Afbeelding
ervaringsverhaal-menno-bijleveld
“De opleiding voelde als een warm bad”
Menno Bijleveld
Opleiding Vaktherapie verkort

Menno Bijleveld (56) stapte in 2019 opnieuw de schoolbankjes in voor de opleiding Vaktherapie verkort. Zijn kennis en kunde als beeldend kunstenaar zet hij tegenwoordig in als beeldend therapeut bij Het Reizende Koffertje. Een middelgrote praktijk voor jeugdhulpverlening die hij leerde kennen tijdens een gastcollege op school.  

"In 1995 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Als afstudeerrichting koos ik destijds voor mediakunst en studeerde af met een scriptie over boeddhistische invloeden in de hedendaagse kunst. Vanwege mijn belangstelling voor het boeddhisme ging ik later werken als programmamaker en redacteur voor de Boeddhistische Omroep en internetplatvorm Bodhitv.Vanaf het moment dat de Boeddhistische Omroep stopte in 2016 ben ik gaan nadenken over een carrièreswitch." 

Van kunstenaar naar therapeut 

"Ik had natuurlijk mijn Minerva-diploma al op zak. Zo ontstond het idee om naast beeldend kunstenaar ook beeldend therapeut te worden. In 2019 heb ik de stap gezet en me ingeschreven voor de verkorte route Vaktherapie. Ik zat gelijk op mijn plek. De opleiding voelde als een warm bad. Na een halfjaar ging ik stagelopen en kon ik mijn ervaringen uit de praktijk als casuïstiek gebruiken tijdens de opleiding. Die wisselwerking tussen praktijk en theorie werkte voor mij perfect." 

De stoute schoenen aan 

"Tijdens een college over zelfstandig ondernemen kregen we een gastles van Kamille Rijksen. Zij is de initiatiefnemer van Het Reizende Koffertje. Haar verhaal inspireerde me enorm. Na afloop heb ik de stoute schoenen aangetrokken en haar een open sollicitatie gestuurd. Inmiddels werk ik al weer ruim een jaar met ontzettend veel plezier bij Het Reizende Koffertje. Binnen een jaar na mijn afstuderen als beeldend therapeut heb ik samen met Kamille het gastcollege mogen verzorgen bij NHL Stenden over de ins en outs van een praktijk als Het Reizende koffertje." 

Een grote glimlach 

"De keuze om het roer om te gooien, had niet beter kunnen uitpakken. Ik heb echt het gevoel dat ik nu iets doe waarvoor ik in de wieg ben gelegd. Met mijn liefde voor beeldende kunst kan ik anderen helpen. Zo werk ik met kinderen in het AZC en het speciaal onderwijs. Daarbij maak ik onder meer gebruik van sensopathische werkvormen, waarbij de kinderen leren voelen, ervaren en beleven door aan de slag te gaan met een werkstuk. Zo kunnen ze zich op een andere manier uiten en contact leggen. Aan het einde van een werkweek die zich afspeelt in Sneek, Leeuwarden en Harlingen rijd ik met een grote glimlach weer naar huis."