Milou Strijk

Afbeelding
RJFC_Milou
“Een spannende sprong in het diepe, maar het is het écht waard”
Milou Strijk
Deeltijd student Ad Didactisch Educatief Professional

Na veel weekenden, late diensten en bomvolle dagen stopt Milou met haar werk als verpleegkundige. Maar het werken met én voor mensen laat haar niet los. 

Verwachtingsvol 

“Opeens stond ik in mijn eentje voor de klas. Alle kinderen uit groep 0-1 keken met verwachtingsvolle gezichtjes naar me op. Heel erg spannend vond ik dat. Gelukkig was ik al langer betrokken bij deze klas als assistent, dus helemaal nieuw waren die gezichtjes niet voor me. Maar zelfstandig een groep draaien zonder de docent om op terug te vallen? Dat had ik nog nooit gedaan. Inmiddels ben ik blij dat ik toen in het diepe ben gesprongen. Want ik bleek hartstikke goed te kunnen zwemmen.” 

Switch  

“Een achtergrond in het onderwijs had ik niet. Nadat ik nog maar net mijn diploma Verpleegkunde op zak had, kreeg ik al een baan aangeboden. Jarenlang werkte ik met plezier in de thuiszorg. Maar ondanks mijn hart voor de zorg ging het aan me knagen. Al die latertjes, weekenden werken en bereikbaarheidsdiensten begonnen hun tol te eisen. Bij mijzelf én bij mijn jonge dochtertje. Zij had behoefte aan structuur en overzicht, en ik kon niet de moeder zijn die zij nodig had. Samen met mijn vriend maakte ik de beslissing: ik stopte als verpleegkundige.”  

“Door al die inzichten leer je dat er meerdere manieren zijn om iets te bereiken” 

Eigen regie 

“Zes jaar lang vormden mijn vriend en ik daarna een gastoudergezin. Ik vond het ontzettend mooi en dankbaar om te doen. Maar toch merkte ik aan de kinderen dat ze het lastig vonden om hun mama te moeten ‘delen’. Toen ze voorzichtig aan me vertelden dat ze zich schuldig voelden als ze een dagje niet met de gastkinderen speelden, besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Wat dat moest zijn wist ik nog niet precies. Maar dat ik met kinderen wilde blijven werken was wel zeker.” 

Back to school 

“Als ik terugdenk aan mijn eigen schooltijd, weet ik nog precies welke levenslessen en normen en waarden ik heb geleerd. Zo'n mooie basis wilde ik zelf ook aan kinderen meegeven. Via mijn coach kwam ik bij de Associate degree Didactisch Educatief Professional terecht. Toen ik de omschrijving van de opleiding las wist ik: dit is het! Bij deze opleiding kun je je eigen toekomst vormgeven. Het gaat erom wat jíj wilt leren en ontwikkelen. Precies waar ik naar op zoek was dus.” 

“Tegelijkertijd vond ik die eigen invulling ook een struikelblok. Want hoe bepaal je welke richting je op wilt met een opleiding? In het tweede jaar ontdekte ik mijn liefde voor didactiek. Hoe geef je goed les? En wat houdt dat in? We doen vaak iets en denken dan pas aan het waarom. Ik draai dat liever om. Wat willen we en hoe gaan we dat bereiken? Dat is veel effectiever onderwijs. En dat is precies waar didactiek over gaat.  

“Ik genoot heel erg van het praktijkgerichte karakter van de opleiding. Wat ik leerde kon ik direct toepassen in de praktijk. Fijn, want zo kon ik mijn theorieën toetsen en eventueel mijn leerdoelen bijstellen. Al werkend leerde ik en andersom. Die wisselwerking houdt de opleiding ontzettend dynamisch en nuttig!” 

Leren van elkaar 

“Van net afgestudeerd tot ervaren leerkrachten en zélfs iemand uit de marine die techniekles gaf: er zijn zoveel verschillende studenten die deze opleiding volgen. Fijn, want doordat we zulke verschillende achtergronden hebben leren we veel van elkaar. Zo had ik bijvoorbeeld een klasgenoot die in het speciaal onderwijs werkte en veel deed met picto’s en het digibord. Door al die inzichten leer je dat er meerdere manieren zijn om iets te bereiken. Het gaat erom wat past bij jou als persoon, en bij de leerling.” 

“Nu ik de zorg heb verruild voor de klas ervaar ik veel meer rust in mijn leven. Ik ben weer thuis op de momenten die er echt toe doen. Ik ben heel blij dat ik de stap heb durven zetten om me in 2 jaar om te scholen tot Didactisch Educatief Professional. ”  

Wil je meer weten over deze opleiding? 

Lees verder