Minke Faber

Student opleiding Communicatie

Minke Faber (20) weet als geen ander dat het maken van een studiekeuze niet makkelijk is. De hoeveelheid aan keuzes, plus haar eigen twijfel maakte haar soms flink onzeker. Uiteindelijk koos ze voor de opleiding Communicatie, een studie die volgens Minke heel goed bij haar past.

minke-faber

”Ik wilde direct de juiste keuze maken, die druk legde ik vooral mijzelf op”

Keuzestress

“Op de middelbare school was ik er al vrij snel over uit dat ik een hbo-studie wilde volgen. Ik deed eerst de havo, maar besloot terug te gaan naar het vmbo. Maar ik had nog steeds hetzelfde einddoel in zicht. Mijn keuzestress begon toen eigenlijk al. Welke mbo-studie zou ik gaan doen? En sloten daar wel de juiste hbo-opleidingen op aan?”

“Ook tijdens de mbo-opleiding Marketing & Communicatie bleef ik twijfelen. Kon ik het hbo-onderwijs überhaupt wel aan? Daarom koos ik er toen voor om een hbo-stage te doen. Dit leek mij de ideale manier om erachter te komen of een hbo-studie niet te hoog gegrepen was voor mij. Tijdens mijn stage vond ik het super leuk om met de collega’s te praten over hun studiekeuze en wat zij vonden dat bij mij paste”

Mezelf én mijn ouders overtuigen van de juiste keuze

“Toen het moment om een hbo-studie te kiezen dichterbij kwam, greep ik elke kans aan om tot de juiste studiekeuze te komen. Ik vond op de website van NHL Stenden bijvoorbeeld een checklist met vragen die je kunt stellen tijdens de Open Dag. Superhandig! Zo kwam ik meer te weten over de stages, mogelijkheden in het buitenland en de samenstelling van de klassen. Daarna heb ik een paar meeloopdagen gedaan. Ik vond het heel fijn om zo de sfeer van verschillende opleidingen te proeven en te weten welk type student deze opleiding deed. Ook hielp dit mij om in te schatten hoe vrij of strak een studie is. Ik vond het belangrijk dat ik de juiste ondersteuning kon krijgen.

Ook heb ik nog een studiekeuzetest gedaan en een gesprek gehad met een studiekeuzeadviseur. Steeds kwam ik weer terug bij mijn eerste keuze: de opleiding Communicatie. Op deze manier kreeg ik precies de bevestiging die ik nodig had en kon ik steeds meer studies uitsluiten. Mijn ouders waren ook nauw betrokken bij dit hele proces. Ze lieten me vrij in mijn keuze, maar stelden wel kritische vragen over de baankansen en de precieze inhoud van een studie. Door mijn studiekeuze zo grondig aan te pakken heb ik niet alleen mezelf, maar ook mijn ouders ervan overtuigd dat Communicatie de studie voor mij was.”

Voorbereiding loont de moeite

“Als ik terugkijk op mijn studiekeuzeproces, vind ik dat ik de druk op mezelf misschien wel iets te hoog heb gelegd. Dat had wel wat minder gekund en wil ik ook echt aan alle studiekiezers  meegeven. Kies wat goed voelt en weet ook dat het goed komt, ook wanneer je eerste studiekeuze niet de juiste blijkt te zijn. Daarnaast zou ik ook adviseren om vroeg te beginnen met te oriënteren. Hoe meer ik namelijk te weten kwam, hoe meer studies ik kon uitsluiten. Er is ook zóveel keus! Kijk naar je kwaliteiten en je valkuilen en wat daarbij past. En bereid vragen voor om te stellen tijdens Open Dagen en Meeloopdagen. Met een goede voorbereiding kun je namelijk zo veel meer halen uit een voorlichting.”