Nynke Agnes Postma

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Je ideeën worden werkelijkheid”
Nynke Agnes Postma
Alumnus Ruimtelijke Ontwikkeling

Ontwerpen is al van jongs af aan de passie van Nynke Agnes Postma (24). Ruimtelijke Ontwikkeling sloot hier perfect bij aan, inmiddels is Nynke werkzaam als docent bij de opleiding.

“Het is een veelzijdige opleiding: kennisgericht, technisch en tegelijk creatief”

“Bij Ruimtelijke Ontwikkeling leer je de buitenruimte ontwerpen. Hoewel je niet met je knieën in de modder staat, zit je ook niet alleen maar op kantoor: je gaat echt op avontuur. En het is een heel veelzijdige opleiding: kennisgericht, technisch en tegelijk creatief. Het ontwerpen van de buitenruimte zat altijd al in me. Toen ik klein was wist ik al duidelijk dat ik iets wilde doen waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Het leuke is: van alles wat je als ruimtelijk ontwerper bedenkt, maken mensen ook echt gebruik. Je ideeën worden werkelijkheid, dat maakt het zo’n tastbaar beroep.”

Zelf ontwerpen

“Op de opleiding leerde je meteen om echte projecten aan te pakken. Zo heb ik gewerkt aan een stedenbouwkundig plan voor de gemeente Leeuwarden, en voor een andere gemeente schreef ik een ontwerpvoorstel om een verkeerskundig knelpunt op te lossen. Op een weg naar het strand was het ’s zomers zo druk dat het gevaarlijk werd voor de voetgangers en fietsers die samen de weg deelden, en ’s winters gingen automobilisten er te hard rijden. Ik bedacht daarvoor een nieuwe wegindeling met een fietsstraat: een situatie die nog bijna nergens wordt toegepast, maar die in beide seizoenen veilig is om deze piekbelasting aan te kunnen. Dat idee heb ik voorgedragen aan de wethouder, dus wellicht wordt er echt wat mee gedaan.”

Nadenken over klimaat en gedrag

“Belangrijk in dit vakgebied is de focus op klimaatadaptatie, bijvoorbeeld het zoeken naar verkeerskundige innovaties op het gebied van duurzaamheid. Toen ik zelf de opleiding volgde deed ik onder andere onderzoek naar een initiatief waarin zonnepanelen in fietspaden zijn verwerkt. Naast de besparing op verhard grondoppervlak voor zonnepanelen elders, zou het opwekken van groene energie dankzij de infrastructuur van een al duurzame vervoersmethode een ideale combinatie zijn. Hoewel er helaas nog kinderziektes in praktijkvoorbeelden zijn, vind ik het idee veel potentie hebben. Bij Ruimtelijke Ontwikkeling leren we je ook veel over gedragspsychologie. Wist je bijvoorbeeld dat als bomen dicht op de weg worden geplant, mensen automatisch langzamer gaan rijden? En dat bij shared space juist omgekeerde psychologie gebruikt wordt: door het ontbreken van regels worden mensen onzeker, met als gevolg dat ze veiliger gaan rijden. Het is leuk om meer te leren over zulke innovatieve ideeën, en daar zelf ook al mee bezig te zijn in echte projecten voor gemeenten.”