Patrick van der Wal

Patrick van der Wal (25) maakte samen met Erik Middendorp de videoclip van het nummer Chemicals van Tiësto en Don Diablo.

vt_cmd_interview

”Er is geen beter gevoel in de wereld dan trots zijn op jezelf”

Trots
“Er is geen beter gevoel in de wereld dan trots zijn op jezelf. En dat ben ik nu. Natuurlijk had het beter gekund, maar met het geld en de middelen die we tot onze beschikking hadden, was dit het hoogst haalbare. Wat in mijn hoofd zat, is tastbaar geworden. Mijn droom is werkelijkheid geworden. En het wordt nog beter: we zijn gevraagd ook de clip voor de nieuwe track van Tiësto te maken.”

CMD
“Ik ben begonnen met het maken van videoclips toen ik een fotografieopleiding aan het Friesland College deed. Met film kon ik veel meer vertellen dan met één foto. En ik wil verhalen vertellen. Nadat ik klaar was met mijn opleiding wilde ik naar de filmacademie, maar ik was bang dat ik dan in een keurslijf geperst zou worden. Ik koos uiteindelijk voor CMD omdat het goed te combineren was met de vele opdrachten die ik toen kreeg en omdat ik de vrijheid kreeg om mezelf te ontwikkelen.”

Don Diablo
“Erik en ik werden gevraagd om een commercial te maken voor de provincie Drenthe. Dat zou met muziek van Don Diablo zijn, die uit Drenthe komt. Ik weet nog dat ik dacht: het zou gaaf zijn om een videoclip voor hem te maken. Don Diablo werd zo enthousiast na het zien van ons werk dat hij ons inderdaad vroeg de videoclip te maken bij zijn nieuwe track Universe. Don Diablo zit bij het label Spinnin’ Records, net als Tiësto, en stiekem ging het wel door mijn hoofd: hoe gaaf zou het zijn om ook een clip voor Tiësto te maken? Ik dacht dat het ver buiten ons bereik lag.”

Tiësto
“De samenwerking en het resultaat van Universe waren zo goed dat we werden gevraagd een clip te maken voor de nieuwe track Chemicals van Tiësto en Don Diablo. ’This is the best video we made in the past five years,’ zei de manager over het eindresultaat. We hebben alles zelf gedaan: het filmen, het editen, de special effects, het huren van het materiaal, het spotten van de locaties, het regelen van de modellen, de vliegtickets, de vergunningen voor de filmcamera’s, echt alles. Het was zwaar. We zijn een maand lang keihard bezig geweest. Ik had nachten dat mijn lichaam aanvoelde als een strakgespannen elastiekje. In ons kantoor hadden we een luchtbed liggen zodat we even konden slapen wanneer de computer aan het renderen was.”

Easter egg
“Bij mij ontstaat het idee voor een clip door heel vaak naar het desbetreffende nummer te luisteren. Dat ga ik uitschrijven en uitwerken en probeer ik over te brengen op Erik. Ik heb veel aan wat ik heb geleerd bij concepting: wat is het idee achter het idee? Waarom doe je wat je doet? Waarom maak je die keuze en niet een andere? In de clip Chemicials veranderen de dj’s in twee strepen, blauw en geel. Die kleuren zijn niet toevallig de kleuren van Leeuwarden, van Cambuur. Ik kom uit Leeuwarden, ben een echte Liwwadder en Cambuurfan. In de clip Universe staat bijvoorbeeld ergens LWD in het zand geschreven. In elke clip proberen we een ‘easter egg’ te stoppen, een geheimpje, iets van onszelf.”