Patrick Vreeman

Patrick Vreeman

Student Master Educational Leadership

Patrick Vreeman, masterstudent Educational Leadership, wilde al jaren een master doen. Maar welke dan? En wanneer? Twee jaar geleden zette hij de stap.

Patrick Vreeman

”Je gaat met deze master de diepte in en daardoor zet je stappen”

“Een master oppakken leek mij fantastisch, maar ook erg zwaar. Ik zat lang met vragen als: wil ik het écht? Durf ik het? En heb ik zin in de inspanning naast mijn baan als opleidingsmanager? Aan de andere kant vond ik het een hele interessante trigger voor mijn persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk een mooie toevoeging voor op mijn cv. Twee jaar geleden hakte ik de knoop door en besloot ik er vol voor te gaan. De jongste kinderen zaten inmiddels op het voortgezet onderwijs en ik was ook in mijn werksituatie bij ROC Friese Poort toe aan iets nieuws. Nu zit ik in het laatste stuk van de master Educational Leadership en het is tot nu toe meer dan waard.”

Stappen uit de comfortzone

"Ik heb veel geleerd over leiderschap, de manier waarop ik dit effectief in kan zetten en ik weet nu niet alleen meer over het hoe maar ook het waarom. Een opleiding is geen cursus, ik word gedwongen heel erg de diepte in te gaan. Ik stap uit mijn comfortzone. Dat levert mij enorm veel op. Ik merk ook wel dat het nodig is verder te stretchen dan je gewend bent, dan ga je ook echt vooruit. Op een gegeven moment ging er binnen mijn team bijvoorbeeld een collega weg. Eerder zouden we deze vacature waarschijnlijk opvullen met iemand anders. Dit keer heb ik het anders aangepakt, mede door wat ik in mijn studie had geleerd. Wat nou als we het takenpakket er bij zouden pakken, en de andere collega's de mogelijkheid zouden geven om passende taken op te pakken? Te kiezen op grond van interesse en kwaliteiten en te kijken of we op andere manieren eventuele andere taken konden beleggen? Ik merkte dat het team er heel erg open op reageerde en iedereen veel meer in zijn of haar kracht kwam te staan. Ik dacht dat ik dit altijd wel al deed en faciliteerde, maar nu zag ik dat de professionele ruimte ook echt genomen werd. Het leuke is ook dat het binnen de rest van de organisatie opvalt, dat mensen kijken naar hoe het kan dat dit principe bij ons zo goed werkt."

Een mooie puzzel met onderling contact

“Wel is het af en toe agendatechnisch even puzzelen. Zo houd ik zo veel mogelijk de donderdagen vrij voor mijn studie, maar als leidinggevende loopt dat natuurlijk soms anders. Daarom heb ik met mezelf afgesproken de donderdagen te werken aan school en anders de weekenden. Ik weet namelijk dat ik er in de rest van de week vaak niet aan toe kom. Ook in de schoolvakanties maak ik graag meters, want ook dan heb ik meer tijd. Tweewekelijks gaan we naar NHL Stenden en dat vind ik persoonlijk heel prettig. Het is fijn om met studiegenoten te overleggen en elkaar ook fysiek te zien. Bovendien zie ik dan dat er ook veel andere deeltijdstudenten zijn die zichzelf graag blijven ontwikkelen. Dat geeft mij altijd een enorme boost."

Meer weten over de master Educational Leadership? Kijk dan op de opleidingspagina.