Peter Jan Poppen

Afbeelding
ervaringsverhaal-PeterJan-poppen
“In 23 jaar is er geen dag hetzelfde geweest”
Peter Jan Poppen
Docent en teamleider bij Economics & Logistics

Peter Jan Poppen (39) rolde 23 jaar geleden toevallig het onderwijs in. Na zijn opleiding tot registeraccountant kwam hij er al snel achter dat zijn werk niks voor hem was. Hij ging in op een aanbod om tijdelijk Engels te geven op een klein dorpsschooltje ergens in Drenthe. Na een half jaar wist hij dat onderwijs zijn passie is. Sinds 2016 werkt hij bij NHL Stenden en inmiddels is hij docent en teamleider van de Ad en bachelor Finance & Control in Emmen en Leeuwarden. 

Per toeval docent 

“Destijds deed ik mijn studie puur om later veel geld te verdienen en in dikke auto’s te rijden. Als je me toen had verteld dat ik docent zou worden, had ik je uitgelachen. Ik maakte mijn keuzes met mijn hoofd, maar inmiddels weet ik beter. Keuzes maak ik nu vanuit mijn onderbuikgevoel en daar heb ik nooit spijt van. Na de eerste week docentschap was ik al verliefd op het vak.  In de afgelopen 23 jaar gaf ik vakken als Engels, geschiedenis, Duits en economie. Na het voortgezet onderwijs stapte ik over naar het hoger onderwijs. Eerst bij Windesheim in Zwolle en later bij NHL Stenden in Emmen.”  

Een grote familie 

“Ik heb voor meerdere grote organisaties gewerkt. NHL Stenden is groot, maar toch ook klein. Op de academie kent iedereen elkaar en studenten en docenten werken nauw samen. Het voelt als een familie. Dat huiselijke vind ik heel fijn aan NHL Stenden. Het werk zelf is enorm afwisselend; in 23 jaar is er geen dag hetzelfde geweest. Ik zie elk jaar weer een nieuwe lichting studenten uitgroeien tot professionals. Het mooie is dat we hiermee de regio ook vitaal houden. Studenten trekken na hun studie steeds minder vaak naar de randstad nu ze weten dat je hier goedkoper en rustiger kunt wonen. We zetten met zijn allen het noorden op de kaart als ideale woon- en werkplek.” 

Finance & Control 

“Met de opleidingen zijn we al jaren goed bezig. Finance & Control is zelfs al vier jaar op rij de beste opleiding van Nederland. Ik ben heel trots op deze teamprestatie. Als teamleider zie ik dat we snel meebewegen met veranderingen; we durven echt stappen te nemen. Als opleiding hebben we in vier jaar Design-Based Education volledig omarmt, waarmee we studenten zoveel mogelijk kennis laten maken met de praktijk. Sterker nog, vanaf volgend jaar gaan derde- en vierdejaarsstudenten 1 dag per week naar school en 4 dagen per week aan de slag in de praktijk. Praktijkgerichter kan niet.” 

Betekeniseconomie 

Ook hebben we in een jaar de betekeniseconomie een plek gegeven in het curriculum. Daar ben ik heel blij mee. We leggen meer focus op welzijn en welbevinden, in plaats van puur financieel gewin. Je kunt namelijk niet alleen voor winst gaan. We hebben er speciaal een minor voor opgezet en ook op landelijk niveau maken we hierin stappen. Zelfs bij studenten van nu zie je een verschuiving. Tien jaar geleden ging het ze om een baan in Amsterdam met een dikke auto en laptop. Tegenwoordig willen ze meer van betekenis zijn.”  

Maatschappelijke ladder 

“Het mooiste moment van het jaar vind ik toch de diplomering. Dan sluit je met elkaar af wat je in vier jaar hebt bereikt; de groei die studenten hebben doorgemaakt. Je stuurt ze op pad naar de volgende mijlpaal in hun leven. Ik ben trots op al die leerlingen en studenten die ik de afgelopen 23 jaar op weg heb mogen helpen om de maatschappelijke ladder te betreden.”