Pien van de Merbel

Afbeelding
Pien
“Mijn wens is dat mensen met een handicap zo gezond en leuk mogelijk leven”
Pien van de Merbel
student Verpleegkunde

Pien van de Merbel (19) studeert Verpleegkunde. Bij NHL Stenden Hogeschool krijgt ze een persoonlijke leerroute, waardoor haar interessegebieden samenkomen: gehandicaptenzorg en gezond ouder worden. De Grand Tour helpt daarbij: die geeft haar de unieke kans om op Bali een minor te volgen in Healthy and Happy Ageing.

“Mijn wens is dat mensen met een handicap zo gezond en leuk mogelijk kunnen leven, tot aan de laatste fase van hun leven. Bij Verpleegkunde ben je vrij om je studie in te richten naar jouw interessegebieden, en dit is waar ik naartoe werk. Volgend jaar wil ik stagelopen in de gehandicaptenzorg en daarna de minor Healthy and Happy Ageing volgen.”

De interesse gewekt

“Mijn interesse voor de zorg kwam pas toen ik op mijn zeventiende vrijwilliger werd bij stichting Wielewaal, die vakanties organiseert voor mensen met een meervoudige complexe en verstandelijke beperking. Ik werd er blij van hoe deze mensen van kleine dingen genieten en hoe je als verzorger hun dag kunt maken. Door dit vrijwilligerswerk wist ik dat ik iets in de zorg wilde doen, en na open dagen op allerlei hogescholen kwam ik uit op Verpleegkunde bij NHL Stenden, waar ik de sfeer en leeromgeving meteen fijn vond.”

Persoonlijke leerroute

“Het begin van de opleiding is nog breed: je krijgt kennis van verschillende ziektebeelden en oefent in een praktijklokaal op levensechte poppen je verpleegkundige vaardigheden, zoals een infuus inbrengen, bloed prikken en een stoma vervangen. Hoe verder je in de studie komt, hoe meer je jouw eigen richting kiest, onder andere door persoonlijke stages en een minor.”

“Met mijn keuze voor de minor in Bali komen mijn interesse in mensen met een handicap en mijn wens om hun een lang en gelukkig leven te geven samen. Ik ga me daar verdiepen in de geriatrie en hoe je gezond ouder kunt worden. Je volgt er lessen en doet ook een paar weken stage of vrijwilligerswerk. De kennis over gezond ouder worden die ik daar opdoe, wil ik later toepassen in mijn werk in de gehandicaptenzorg.”

“De minor Healthy and Happy Ageing is onderdeel van de Grand Tour van NHL Stenden, waarbij je de kans krijgt om een deel van je studie op een van de buitenlandse partnercampussen te doen. Dit lijkt me extra interessant omdat je dan de interculturele samenwerking ervaart, ook daar leer je weer van. In mijn huidige stage in de ouderenthuiszorg merk ik al hoe belangrijk de communicatie met andere disciplines is: je werkt bijvoorbeeld samen met huisartsen en hebt contact met de apotheker over medicijnen.”

Dankbaar en veelgevraagd werk

“Verpleegkundigen zijn hard nodig en het is dan ook dankbaar werk. Dat merk je al tijdens de opleiding; zodra je wat praktijkervaring hebt opgedaan met een stage vind je al gauw een bijbaan in de zorg. Het fijnst aan de opleiding is dat je je eigen weg kunt kiezen en eigenlijk alle kanten op kunt. Sommigen gaan de ouderenzorg in, anderen de psychiatrie, en ik kies voor de gehandicaptenzorg. Met een verpleegkundediploma gaan er veel deuren voor je open.”