Remco Klaver

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Vanaf dag één van de opleiding voer je de theorie al uit in de praktijk”
Remco Klaver
Student Biotechnologie

Remco Klaver (24) wil de beste worden in zijn vak: biological data science. En dan niet om er zelf beter van te worden, maar om die kennis over te dragen op anderen. Hij doet Biotechnologie, een opleiding die gezamenlijk wordt aangeboden door NHL Stenden en Van Hall Larenstein.

“Biotechnologie is een megaleuke opleiding. Het is scheikunde en biologie gecombineerd, maar dan ga je er veel dieper op in dan op de middelbare school, en dat is precies wat ik wou. Bij Biotechnologie staat DNA centraal: je leert wat DNA doet en waarom. Als je dat begrijpt, kun je je vervolgens specialiseren: richting bio-informatica, biomedisch onderzoek, plantenbiotechnologie of process engineering. Ik doe Biological Data Science, de informatica-kant, waarbij je leert omgaan met grote aantallen data. Ik had altijd al interesse in computers, dus was het vrij makkelijk toen ik een keuze moest maken. Na het hbo wil ik nog een master in dezelfde richting doen, en dan verdergaan als docent op het hbo. Ik wil me goed specialiseren zodat ik een meester in m’n vak word, om het vervolgens aan anderen te kunnen leren.”

“Bij Biotechnologie staat DNA centraal: je leert wat DNA doet en waarom”

De samenleving helpen

“Vanaf dag één van de opleiding voer je de theorie al uit in de praktijk. Bij alle lesstof leer je eerst hoe het werkt, bijvoorbeeld hoe je met grote data omgaat, en vervolgens ga je er zelf mee aan de slag. Dat is een fijne manier van leren, want het is leuk als iets wordt verteld, maar nog leuker om het daarna ook zelf uit te voeren. We oefenen dan met reële, actuele proefdata, bijvoorbeeld datasets van resistente en niet-resistente borstkankercellen. We deden ook weleens een opdracht voor een echt bedrijf: voor Wetsus, dat onderzoek doet naar water, bogen we ons over antibioticaresistentie. We onderzochten of we resistentie konden vinden in bemeste grond. Daarvoor moesten we het DNA uit de koeienmest halen. Dat is een gevoelig proces, want er moet geen DNA van de koeien bij zitten, alleen van de bacterie. Een ander project is een onderzoek naar de zouttolerantie van andijvie, waarvoor nu in de kassen op het dak van de school andijvieplanten staan. Het grondwater in Nederland wordt steeds zouter. Je kunt je voorstellen dat als bepaalde planten daar niet tegen kunnen, we veel oppervlak verliezen dat aan landbouw besteed kan worden. Door onderzoek te doen naar zulke cruciale onderwerpen, help je de hele samenleving.”