René de Boer

Afbeelding
ervaringsverhaal-Rene-de-Boer
“Ik werd verliefd op het onderwijs, het is zoveel meer dan zenden.””
René de Boer
Docent Technische Bedrijfskunde

René de Boer (56) woont op een boerderij met zijn vrouw en veel dieren. Van het VWO ging hij door naar de militaire academie. Na een jaar kwam hij erachter dat de opleiding niet bij hem pastte en ging hij bedrijfskunde studeren. Vanaf dat moment is René in aanraking gekomen met het vakgebied en wilde hij nooit meer anders. Nu staat hij voor de klas en leert hij zijn studenten de lessen die hij zelf in de praktijk heeft mogen leren.

Van ondernemer naar docentschap

“Ik heb een prachtige tijd gehad in het bedrijfskundige leven. Toch kwam er een periode dat ik dacht; er zit meer in. Ik besloot toen om te gaan ondernemen. Ik heb fantastische dingen mogen doen in heel Europa en ik heb daar ontzettend veel van geleerd. Deze lessen gun ik iedereen die in dit vakgebied werkzaam is of gaat zijn. Zodat zij niet dezelfde fouten hoeven te maken als ik. Toen ik gebeld werd door een oud docent van mij (nu een collega) of ik een keer een gastcollege wilde geven over logistiek en supply chain, hoefde ik daar dus niet lang over na te denken. Natuurlijk wilde ik dat!”

Onderwijs is meer dan zenden

“Vanaf het gastcollege ging het balletje al snel rollen. Ik werd gevraagd voor ziektevervanging en voordat ik het wist zat ik overal middenin. Ik werd verliefd op het onderwijs en kwam erachter dat het tegenwoordig zoveel meer is dan zenden. Het is niet boeken uit je hoofd leren, maar het is ook een stukje coaching. Ook de samenwerking met het werkveld vond ik meteen fantastisch. Ik kwam nota bene zelf uit het werkveld, maar ik had nooit gerealiseerd dat dit een klant is van het onderwijs. Ik ben dus ook weer gaan leren en dat geeft per definitie energie. Het gevoel dat ik zelf ook naar school ga en mag. Ik kreeg al snel prachtige kansen binnen de hogeschool en krijg er nog iedere dag zo ontzettend veel energie van. Eigenlijk heb ik nooit een dag gewerkt, maar mag ik elke dag mijn hobby uitoefenen.”

Design Based Education

“Door het concept design based education word ik als mens en als docent geprikkeld om mezelf te blijven ontwikkelen en meer coach te worden in plaats van zender. Onderwijs is in mijn ogen een combinatie van goed luisteren, zien wat studenten nodig hebben en dát aan ze meegeven. Daarbij hoort dus ook dat we niet meteen ingrijpen als het niet helemaal goed gaat. Juist door een student soms op zijn snufferd te laten gaan, leren ze preciés hoe ze moeten denken in oplossingen. Wat dat betreft is het onderwijs bij NHL Stenden het mooiste onderwijs van Nederland, het is echt uniek.”

Eigen weg

“Er is bij NHL Stenden nog nooit iemand geweest van de zijkant of van bovenaf die me vertelde hoe ik het moest doen. Dus we krijgen binnen onze hogeschool heel veel ruimte om zelf dingen te bedenken, ontwikkelen en ondernemen. Met die innovatie krijg je de meest mooie dingen. Het moet natuurlijk wel binnen bepaalde kaders blijven, maar ik mag heel graag nétjes buiten de lijntjes kleuren en krijg daar ook de kans voor. Uiteindelijk staat de student centraal en zorgen we er met zijn allen voor dat de studenten hun diploma bemachtigen, op wat voor manier dan ook.”

Samen doen we het anders

“We doen het bij NHL Stenden dus samen. We werken met resultaatverantwoordelijke teams, wat betekent dat je als team het onderwijsprogramma ontwikkelt. Hierin mag iedereen verschillend zijn, maar als team zijn we echt complementair. Omdat we passie voor het onderwijs kunnen delen en ook het beste uit elkaar en dus uit het onderwijs willen halen. Dat presenteert zich uiteindelijk in een sfeer die je ook echt voelt. Samen met de studenten zijn we bezig vorm te geven aan hun toekomst. We leren samen ván elkaar en mét elkaar. Zowel student als docent. Ik hoorde ooit een spreuk voorbijkomen die luidde: “When you teach, you touch eternity”. Elke dag beïnvloed ik de wereld. Als ik er niet meer ben zijn mijn studenten er nog wel en die geven dat stukje kennis dan weer door. Dat is een mooie gedachte.”