Rens Kuut

Afbeelding
ervaringsverhaal-rens-kuut.jpg
“Ik snap straks beter hoe financiën werken in een bedrijf”
Rens Kuut
student Ad Finance & Control (duaal)

Rens Kuut (25) is zakelijk adviseur bij Verheul Groep in Schagen. Hij helpt daar klanten onder andere met gebouw- en brandverzekeringen. Zijn leidinggevende attendeerde hem op de duale opleiding Ad Finance & Control. Dat leek hem wel wat en dus ging hij weer terug de schoolbanken in.

“Na mijn stage ben ik hier blijven hangen en in principe was ik van plan om een jaar lang gewoon te werken. Mijn leidinggevende wees me toen op deze duale opleiding, want hij vond het wel een goed idee als ik een hbo-diploma zou halen. Een collega was ook net begonnen met de opleiding en al snel werd ik enthousiast van het vooruitzicht om werken en studeren te combineren. Ik was wat laat met inschrijven, maar een docent van de opleiding hielp me om alles in orde te krijgen.”

Meer klantcontact

“Ik ben Zakelijk Adviseur binnendienst; dat betekent dat ik klanten telefonisch en via e-mail te woord sta en het hele proces van klantaanvraag tot handtekening begeleid. Daarna pakt een andere afdeling het op. Normaal gesproken heb je dan weinig face-to-face klantcontact, maar ik probeer dat nu wat te ontwikkelen door bijvoorbeeld bij het kennismakingsgesprek aanwezig te zijn. Het is voor de klant ook wel leuk om te zien wie voor hen de offertes opmaakt. Daarnaast wil ik me ook meer op zakelijke klanten richten.”

Kennis verbreden

“Daar helpt deze opleiding ook bij; ik snap straks beter hoe financiën werken binnen een bedrijf en dat helpt me om verzekeringen specifiek af te stemmen op het type bedrijf. Dat inzicht moet ik ontwikkelen om het totaalplaatje te kunnen zien, want dat heb ik nodig bij zakelijke klanten. Het is een brede opleiding en die kennisverbreding maakt voor mij de opleiding interessant.”

Een tandje erbij

“In eerste instantie leek het qua werk wel mee te vallen, maar dat heb ik toch wat onderschat. Ik dacht bijvoorbeeld dat Business Calculation een eitje zou zijn, want ik ben goed in rekenen. Nou, ik bleek er toch niet zo goed in te zijn als ik dacht! Ook vond ik het onderzoek lastig, waar begin je? Er gaat flink wat tijd in dat leerproces zitten. Daarnaast ga je echt op een andere manier denken merk ik bij mezelf. Alles moet je verantwoorden, dus als ik iets vind, dan moet ik dat ook kunnen onderbouwen. Tja, soms moet je dan je mening bijstellen, haha.”

Onderzoekvaardigheden

“We zijn pas net begonnen, maar ik ben nu dus al bezig met mijn eerste onderzoek. Op dit niveau haal je er ook echt iets uit, dat is meteen winst. Het onderzoek doe ik gewoon binnen Verheul Groep, zodat we er direct wat aan hebben. Ik richt me nu op de ontwikkelingen omtrent zzp’ers; wat voor invloed heeft corona op ze en wat merken zij op de lange termijn? Het helpt me direct om me meer te verplaatsen in de klant. Het wordt ook gewaardeerd wanneer je belangstelling toont. En het past ook bij onze visie. We willen de klant zoveel mogelijk ontzorgen.”

Handvatten voor de praktijk

“Dat is niet het enige waar ik nu al voordeel uithaal. We houden ons bijvoorbeeld ook bezig met marketingstrategieën en dat komt nu en in de toekomst van pas. Als je de juiste marketingmix toepast, kun je klanten beter van dienst zijn én ik kan naar mijn leidinggevende toe een onderbouwde kosten-/batenanalyse opleveren. Van mijn werkgever krijg ik overigens veel steun, ruimte en verantwoordelijkheid. In eerste instantie werd ik in het diepe gegooid en daar hoort fouten maken bij. Daar leer je van. Als je ervoor openstaat en die kans pakt, dan maak je gigantische stappen.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Ad duaal Finance & Control.