Rens van Leeuwen

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Bij de minor Sustainable Polymers doe je onderzoek naar de recycling van kunststoffen voor lokale bedrijven”
Rens van Leeuwen
docent Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek

Rens van Leeuwen is docent Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Hij vindt het belangrijk om studenten op te leiden tot volwaardige onderzoekers.

“Bij BML volg je de eerste 1,5 jaar gemeenschappelijk met de opleiding Chemie. Dat heeft als voordeel dat je pas daarna een keuze hoeft te maken voor een van beide richtingen. Het hoofddoel van de opleiding is ook niet wat je leert op het gebied van biologie of chemie: het belangrijkste is dat je onderzoeker wordt. Doordat je breed leert hoe onderzoek plaatsvindt, kun je alle kanten op. Het is dan ook niet zo dat je na BML per se in een ziekenhuis of microbiologisch lab gaat werken.”

“Bij BML volg je de eerste 1,5 jaar gemeenschappelijk met de opleiding Chemie”

Breed beroepenveld

“In de praktijk hebben beide vakgebieden veel overlap. Het is moeilijk om aan te wijzen wat een biologie- en wat een chemiestudent is. Ze werken vaak voor dezelfde werkgever, gebruiken dezelfde technieken en dezelfde bepalingen. Kijk maar naar een bedrijf als Friesland Campina, waar onze studenten regelmatig terechtkomen. Gaat dat over chemie of biologie? Je hebt te maken met biologische voedingsstoffen, maar tegelijk worden er allemaal chemische bewerkingen mee gedaan. Ik vind het juist belangrijk dat we studenten niet toespitsen op één bepaalde richting. Hier krijg je een brede basis, zodat je straks in het beroepenveld nog meerdere kanten op kunt. Maar met die basis kun je je ook verder specialiseren in wat jouw belangstelling heeft. Dat kan bijvoorbeeld management of onderwijs zijn, je kunt doorgaan voor een master farmacie aan de universiteit, werken als onderzoeker celbiologie bij het UMCG, en we hebben stagiaires gehad bij een kankerinstituut of bij een ecologisch onderzoeksinstituut dat algengroei in oceanen bestudeert. Je kunt het dus zo specifiek maken als jij wilt.”

“Je kunt bijvoorbeeld doorgaan voor een master farmacie aan de universiteit, of werken als onderzoeker celbiologie bij het UMCG”

Aan de slag voor echte opdrachtgevers

“We werken veel met praktijkopdrachten in onze labs, en proberen ook regelmatig samen te werken met bedrijven uit de buurt. Kies je voor onze minor Sustainable Polymers, dan doe je onderzoek naar de recycling van kunststoffen voor lokale bedrijven. En we hebben momenteel een bijzonder multidisciplinair eerstejaarsproject waarvoor BML én studenten van andere technische studierichtingen samenwerken. Ons lectoraat Duurzame Kunststoffen (onderzoeksgroep) is hierbij hun opdrachtgever: zij vroegen de studenten om uit recyclebaar materiaal een toestel te ontwerpen dat daadwerkelijk in de omgeving van de hogeschool geplaatst wordt, denk aan een tafeltennistafel, klimtoestel, of wat studenten dan ook maar bedenken. Als BML’er verdiep je je bijvoorbeeld in biologische afbreekbaarheid van de materialen. In het begin van de opleiding ben je nog voornamelijk aan het oefenen, maar het is natuurlijk erg leuk als je daarnaast de kans krijgt aan zo’n project te werken, dat ook echt uitgevoerd wordt.”