Rianne Lubberink

student Technische Informatica

Rianne Lubberink doet Technische Informatica, een studierichting die valt onder de ICT-tak. Ze studeert in Emmen, waar je ook de opleiding informatica kunt volgen. In Leeuwarden is er de opleiding HBO-ICT.

”Ik koos eerst een andere opleiding, omdat het me zo’n mannenvak leek”

“Al van jongs af aan was ik bezig met techniek en informatica. Toen we voor het eerst een computer kregen thuis, was ik daar altijd mee aan het spelen. Eerst alleen spelletjes, maar daarna zette ik er Linux op en ging ik steeds meer ontdekken. Het werd echt een hobby. Mensen stelden mij ook altijd vragen over computers. Het liefst had ik daar meteen na de middelbare school iets mee gedaan, maar ik twijfelde sterk omdat het me zo’n mannenvak leek. Ik liet het daarom toch maar helemaal vallen en ging Voeding & Diëtetiek studeren. Dat was ook wel leuk, maar bleek het toch niet helemaal te zijn. Het werkveld paste niet bij mij, ik wilde dingen onderzoeken en ontwikkelen. Ik heb de opleiding afgemaakt, maar besloot daarna alsnog informatica te gaan studeren. Inmiddels was ik een paar jaar ouder en maakte het me niet meer zoveel uit om in een mannenwereld terecht te komen. Het was best een switch na al die vrouwen bij de diëtistenopleiding, maar dit bevalt me beter. Mannen zijn makkelijker en rechtdoorzee: dít willen we bereiken, en daar gaan we mee aan de slag.”

Vakbekwame docenten

“Ik zit op de locatie in Emmen, een kleine locatie. Wat mij betreft scoort deze opleiding goed, vooral door de vakbekwame docenten. Of je nu een vraag hebt over embedded programmeren, onderzoek of databases, er is altijd wel een docent in gespecialiseerd. Het is prettig dat je met elk onderwerp bij iemand terechtkunt. Ook de kleinschaligheid bevalt goed: docenten weten wie je bent en waar je staat met je studie. Ze kennen je bij naam en begroeten je in de hal. Ze geven ook leuk les, vooral door de praktijkvraagstukken. Laatst hadden we bijvoorbeeld een project voor een boerin: ze wilde een platform oprichten voor boeren, een soort Marktplaats en vraagbaak waar ze vragen aan elkaar konden stellen en aan elkaar konden verkopen. In tien weken werkten we aan de realisatie van haar idee, en ze was er heel blij mee. Zulke vraagstukken maken het leuk: je doet het niet voor niks.”

Voor mezelf beginnen

“Ik vind het leuk om mezelf te ontwikkelen en wil graag weten waarom bepaalde dingen werken zoals ze werken. Hierna wil ik daarom nog doorstuderen voor een mastertitel in de robotica. En daarna begin ik misschien wel voor mezelf. Ik wil een ontwikkelaarsbedrijf opzetten, dat heel breed applicaties en hardware ontwikkelt afgestemd op de vraag van de klant. Het plan is om dat samen met mijn broertje te doen. Hij studeert software engineering, en zo kunnen we onze krachten bundelen.”