Rick Kral

Afbeelding
Rick Kral, student Ad duaal Logistiek
“Werken en leren vind ik erg fijn. Je krijgt een beter beeld wat het werk inhoudt. ”
Rick Kral
duale student Logistiek en Economie

Rick Kral (26) volgt de duale opleiding Logistiek en Economie bij NHL Stenden en werkt bij het distributiecentrum (DC) van de COOP in Gieten. “Ik kom vanuit de sales, daar is het ieder voor zich en draait het om targets behalen. Toen ik bij toeval in de logistiek rolde, sprak het samen opereren mij direct aan. Dat is de reden dat ik nu met veel plezier in deze sector werk."

Ik startte bij de COOP als bijbaantje. Het was de bedoeling om voor twee maanden te blijven maar dat werden er al gauw vier. Inmiddels ben ik doorgegroeid tot de rol van supervisor. Ik heb de afgelopen jaren al veel mogelijkheden gekregen, en nu ook de kans om mij verder te ontwikkelen met de tweejarige duale opleiding in Logistiek. Mijn collega én werkcoach Tim (31) heeft de opleiding vlak voor mij gevolgd.”

Zachte vaardigheden

“Toen ik startte met de opleiding verwachtte ik vooral veel kennis bij te leren. Ik merkte echter al snel, dat ik op de zachte vaardigheden nog veel te doen had. Ik kan altijd al goed met mensen, maar mijn managementvaardigheden konden wel bijgespijkerd worden. Tijdens de opleiding word je echt een spiegel voorgehouden. Je leert situaties herkennen en hierop te reflecteren. Ik ben erg resultaatgericht ingesteld en kan daardoor vrij direct zijn in mijn communicatie. Wat ik heb geleerd is dat ik daardoor mensen niet de kans geef om een open gesprek met mij aan te gaan.” Rick zijn werkcoach, Tim (hoofd magazijn), ziet deze ontwikkeling ook terug op de werkvloer. “Hij kruipt wat meer uit zijn schulp en richt zich ook meer tot zijn mede supervisors. Je kunt wel zeggen dat hij meer een teamspeler is geworden. Dit is erg mooi om te zien. Daarnaast is zijn proces ook heel herkenbaar. Toen ik de opleiding volgde kwam ik er ook al snel achter dat ik nog wat bij te leren had op mijn vaardigheden. Zo zag ik veel zaken heel zwart/wit. Dankzij de opleiding heb ik geleerd om beter te luisteren naar anderen. Ik durf wel te zeggen dat ik zonder de opleiding de stap naar hoofd magazijn niet had kunnen maken.”

Leren in de praktijk

Rick: “Als je zeker weet dat dit de sector is waar je in wilt groeien, zou ik geen moment twijfelen om je aan te melden en het gewoon doen. De combinatie werken en leren is fijn. Je krijgt een beter beeld wat het werk inhoudt. Daarnaast bespreek je veel situaties in de klas en hoe je hiermee omgaat in de praktijk. Je weet waarvoor je het doet. De docenten zijn altijd bereid je te helpen en op mijn werk krijg ik voldoende tijd om te werken aan mijn competenties, zoals presentatievaardigheden. Wanneer wij een stand-up hebben is het belangrijk om informatie helder over te brengen en je mensen te motiveren. Ik merk aan mijzelf dat dit mij steeds beter afgaat.”

Tim: “Samen met Rick, stel ik zijn leerdoelen samen, en reflecteren wij op situaties in de praktijk. Doordat ik de opleiding zelf ook heb gevolgd, kan ik hem ook voorbeelden geven vanuit mijn eigen situatie. Daarnaast kan ik mij goed inleven in zijn leerproces, omdat ik deze zelf ook heb doorlopen.”

 De logistiek staat niet stil

Voor Rick en Tim was de belangrijkste motivatie voor het starten van de opleiding om henzelf verder te ontwikkelen. “De ontwikkelingen en innovaties in logistiek staan niet stil. Wij zitten nu midden in een fusie met de PLUS, welke onlangs een volledig geautomatiseerd DC heeft geopend. Je wilt dit bijbenen.“ aldus Tim. Beiden kwamen ze er gaandeweg achter dat het volgen van de opleiding veel meer is dan het bijspijkeren van kennis, maar ook een mooie persoonlijke groei teweeg brengt.

 

Meer weten over de duale Ad in Logistiek en Economie?