Riekus Bakker

Afbeelding
sfeer
“In Malawi is kraanwater niet vanzelfsprekend.”
Riekus Bakker
Alumnus Civiele Techniek

Riekus Bakker liep stage in Malawi

Buitenland
“Toen ik de mbo-opleiding Civiele Techniek deed, wilde ik al heel graag in het buitenland stage lopen. Ik solliciteerde bij allerlei internationale bedrijven, maar werd nergens aangenomen. Ze vonden me te jong en te licht geschoold. De drang om ervaring in het buitenland op te doen, was een grote drijfveer om door te stromen naar het hbo. Bovendien vond ik mezelf nog veel te jong om aan het werk te gaan.”

Kraanwater
“Tijdens de minor Watermanagement kreeg ik de kans om vier maanden te werken aan een drinkwaterproject in Malawi, Afrika. In Nederland draai je de kraan open en er komt water uit. In Malawi hebben ze niet eens kranen. Bovendien wordt veel water geproduceerd waar ze niets aan verdienen door bijvoorbeeld lekkage of illegale aansluitingen. Ik heb geprobeerd op te sporen waar dat verloren water bleef. In het buitenland moet je werken met de dingen die voor handen zijn, een enorme uitdaging.”

Nog niet uitgeleerd
“Ik ben ontzettend blij dat ik ben doorgestroomd naar het hbo. Ik kan de opleiding in drie jaar afronden, wat me een jaar tijdswinst geeft. In dat extra jaar wil ik de kopopleiding Technische Bedrijfskunde doen. Hierdoor heb ik nog meer kansen op de arbeidsmarkt. De overgang van mbo naar hbo viel heel erg mee. Ik had op de technische vakken zelfs een streepje voor. Dankzij mijn stage weet ik dat ik na mijn studie supergraag weer in het buitenland aan de slag wil!”