"Ik heb vijf jaar als gymdocent gewerkt. In 2017 werd ik door de directeur van mijn toenmalige middelbare school gevraagd als tijdelijke vervanger voor een docent economie in de onderbouw. Mijn voordeel was dat ik als gymleraar volop ervaring had met het organiseren van een les en het bewaren van het overzicht. Die kennis kwam me goed van pas in het klaslokaal. Gelukkig is economie in de onderbouw nog geen rocket science, dus ik redde me prima. Sterker nog: ik vond het vak verrassend interessant."
Oorlog in de klas
"Wat economie zo leuk maakt? De lesstof sluit één op één aan bij wat er in de wereld om je heen gebeurt. Ik verwerk daarom zoveel mogelijk actualiteit in mijn lessen. Wat voor invloed heeft de oorlog in Oekraïne op onze Nederlandse economie? Wat verandert er in jouw bijbaantje nu het minimumloon is verhoogd? Door de lesstof te vertalen naar hun eigen leefomgeving begrijpen leerlingen veel beter wat ze leren. Bovendien vind ik het gaaf dat ik nu een vak mag geven dat echt meetelt voor het rapport. Dat was met gym niet echt het geval."
Klaar is Kees
"Via de vakgerichte zij-instroom aan Windesheim heb ik in 2018 mijn tweedegraads bevoegdheid als leraar economie gehaald en kon ik echt aan de slag. Ik kreeg een vaste aanstelling en stond met veel plezier voor de klas. Klaar is Kees, zou je zeggen. Maar bij mij werkt dat anders. Ik ben na een tijdje altijd weer op zoek naar een nieuwe uitdaging om mijn carrière een boost te geven. Vandaar het plan om met een master om ook mijn eerstegraads bevoegdheid te halen."
Opofferingskosten
"Het grootste twijfelpunt was mijn overvolle agenda. Samen met mijn vrouw heb ik twee jonge kinderen. We hebben samen flink moeten puzzelen hoe we alles moesten regelen met opvang, oppas en studiedagen. Uiteindelijk hebben we beide iets in moeten leveren. Zo is mijn vrouw minder gaan werken en heb ik mijn papadag opgeofferd. Als econoom zou ik daar de term ‘opofferingskosten’ opplakken."
Strategisch studeren
"Die opofferingskosten zijn het tot nu toe zeker waard. Zonder op te scheppen, durf ik te zeggen dat ik redelijk gemakkelijk leer. Ik bepaal heel strategisch wat ik wel en niet doe. Ik heb daardoor nog geen feestje, zwemdiploma of verjaardag hoeven te missen. Dat betekent niet dat ik de master met twee vingers in mijn neus doe. Zeker aan het begin van een nieuwe module schrik ik altijd van de inhoud en hoe diep we op de stof ingaan. Dit is echt eredivisieniveau. Des te groter zijn de geluksmomentjes wanneer ik een module met een voldoende afrond."
Een investering die zich terugbetaalt
"Na het behalen van mijn master-diploma zijn mijn vooruitzichten qua salarisontwikkeling goed. Er is bovendien een groot tekort aan eerstegraadsdocenten waardoor ook mijn marktpositie flink verbetert. Ik zie het echt als een investering in mezelf die zich later weer terugverdient. Ik hoop dat ik straks dichterbij huis een baan kan vinden, zodat ik 's ochtends lekker op de fiets naar mijn werk kan. Het klinkt misschien gek, maar dat dagelijkse ritje op de fiets zou echt de ultieme beloning zijn."