Ronald Ars

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Buitenlandervaring is altijd van toegevoegde waarde, ook wanneer je uiteindelijk kiest voor een baan in Nederland”
Ronald Ars
Coördinator internationalisatie - Academie Gezondheidszorg

Ronald Ars ziet als coördinator internationalisatie heel wat HBO-V studenten met een grote glimlach op hun gezicht terugkomen van een buitenland-minor of stage. De ervaring die ze daar opdoen, komt hen ook in Nederland goed van pas, merkt hij. Hij raadt dan ook iedereen aan om de vleugels uit te slaan.

Toen ik in de jaren tachtig de opleiding Verpleegkunde volgde, kreeg ik helaas niet de kans om internationale ervaring op te doen. De mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland was er simpelweg niet. Ik ben blij dat er veertig jaar later zo veel meer mogelijk is. Als HBO-V student kun je de hele wereld zien als je wilt. Ik moedig dat alleen maar aan. Want van een buitenlandstage leer je meer dan je ooit voor mogelijk had kunnen houden."

Stap een andere wereld binnen

"Vaak denken studenten bij het woord ‘buitenland’ gelijk aan Zuid-Afrika, Amerika of Azië. Ze staan te popelen om kennis te maken met andere culturen en nieuwe manieren van werken. Maar ook als je in België stage gaat lopen, zul je ontdekken dat je een andere wereld binnenstapt. Voor een buitenlandstage hoef je dus niet per se heel ver te zoeken. Dat wil ik iedereen meegeven tijdens hun zoektocht."

Ook handig in Nederland

"De kennismaking met nieuwe culturen en werkwijzen is een absolute pro, ook wanneer je besluit in Nederland te gaan werken. In Nederland kom je als zorgprofessional steeds meer verschillende culturen tegen op de werkvloer. Ik merk dat studenten met internationale ervaring daar handig op inspelen met de kennis die ze hebben. Juist doordat je weet welke gebruiken, normen en waarden er gelden in andere landen, kun je daar rekening mee houden in je werk."

Gewoon doen!

"Waar je ook naartoe gaat, één ding is zeker: je leert jezelf echt kennen tijdens een internationaal avontuur. Je moet ineens je eigen boontjes zien te doppen. Daardoor groei je als professional, maar zeer zeker ook als persoon. Voor wie nog twijfelt over een minor of stage in het buitenland: gewoon doen!"