Roos de Jonge en Saar Assendelft

Afbeelding
Roos de Jonge en Saar Assendelft
“Bereid je van tevoren goed voor op je buitenlandstage”
Roos de Jonge en Saar Assendelft
student Verpleegkunde

De taal is hetzelfde maar tussen de ouderenzorg in Nederland en die op Curaçao zit een wereld van verschil, weten derdejaars verpleegkunde-studenten Roos de Jonge en Saar Assendelft inmiddels. Naast volop mooie ervaringen hebben ze één belangrijke les geleerd: bereid je van tevoren goed voor. 

Saar: "Op de minorenmarkt van NHL Stenden kwam ik de stand van de minor Care & Culture tegen, waar ze een presentatie gaven over buitenlandse stages. Toen ik zag dat we naar Curaçao konden, was ik gelijk verkocht. Samen met Roos ben ik op zoek gegaan naar een stageplek. Zo kwamen we via stagebemiddelingsbedrijf Bo Curaçao in contact met verzorg- en verpleeghuis Hamiëd in Willemstad." 

Eyecatcher

Roos: "De ouderenzorg op Curaçao verschilt enorm met wat wij gewend zijn in Nederland. Op het gebied van zorginnovatie en moderne technieken gaan we echt een stapje terug in de tijd hier op Curaçao. Dat maakt me nog bewuster van het feit hoe modern onze ouderenzorg in Nederland al is. Juist doordat we een stapje terug doen, merk je hoe ver je zelf al bent in denken en doen. Onze Nederlandse manier van werken was voor mij de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het dus niet. Dat was wel een eye opener."

In een studentenhuis

Saar: "Via Bo Curaçao hebben we niet alleen onze stageplek geregeld, maar ook onze huisvesting. We wonen hier met maar liefst 35 studenten in één studentenhuis. Dat is supergezellig, maar ook heel druk. Af en toe heb ik even ruimte voor mezelf nodig. Toch zou ik iedereen aanraden om niet alleen of met z'n tweeën in een appartement te gaan wonen. Je leert in een studentenhuis of hostel zoveel nieuwe mensen kennen en gaat samen op stap. Dat zou ik echt niet willen missen."

Check, check, dubbelcheck

Roos: "Onze stage op Curaçao loopt iets anders dan we vooraf hadden verwacht. We weten nu hoe belangrijk het is om vooraf duidelijke afspraken te maken over je taken als stagiaire. Die les nemen we mee voor onze eindstage volgend jaar. Dat is de belangrijkste tip die we iedereen willen geven: check altijd bij je stageadres wát je precies mag doen. Waar ga je heen en wat kom je tegen? Dan kom je niet voor verrassingen te staan." 

Zelf initiatief nemen

Saar: "Toon bovendien leiderschap om je gestelde doelen te behalen. Zo hebben we gevraagd of we ook op de twee andere zorglocaties van Hamiëd mogen meelopen. Er is namelijk nog een hospice en een ander verpleeghuis, die beide onder de paraplu van Hamiëd vallen. En we hebben aangeboden om de nachtdienst over te nemen. Zelf initiatief nemen is één van de dingen die onmisbaar is voor een fijne stage."