Ruben Plantenga

Afbeelding
ervaringsverhaal-ruben-plantenga.jpg
“Civiele techniek is overal”
Ruben Plantenga
Student Civiele Techniek

Als kind was Ruben Plantenga (20) al gefascineerd door de wereld van de civiele techniek. Wanneer hij langs grote bouwprojecten kwam, keek hij zijn ogen uit. Hij wilde graag uitzoeken hoe alles in elkaar zat, en kwam zo vanzelf uit bij de opleiding Civiele Techniek van NHL Stenden Hogeschool.

“De interesse voor civiele techniek ontstond bij mij al snel. Grote bouwprojecten maakten indruk op me. Hoe was dat allemaal gemaakt, en hoe kon het zo goed werken? Ik ging me erin verdiepen en kwam bij deze opleiding uit. In dit vak ontwerp je elementen in de buitenlucht, zoals wegen, sluizen en aquaducten. Daar komt niet alleen het ontwerpen zelf bij kijken, maar bijvoorbeeld ook het maken van constructieberekeningen en onderwerpen als hydrologie.”

“In dit vak ga je elementen in de buitenlucht ontwerpen, zoals wegen, sluizen en aquaducten”

Voor echte opdrachtgevers aan de slag

“Vorig jaar liep ik stage bij een aannemersbedrijf in de wegenbouw. Ik werk daar nu nog steeds één tot twee dagen per week, als assistent-uitvoerder. Voor een bedrijf werken is heel nuttig, omdat je dan de dingen die je geleerd hebt ook echt kunt toepassen. Ook leer je zo weer nieuwe dingen uit het vakgebied. Om praktijkervaring op te doen, doe je op de opleiding ook veel leerzame projecten, soms voor echte opdrachtgevers. We ontwierpen bijvoorbeeld een keer een vaarweg. De opdrachtgever had een recreatieverblijf gekocht in Oosterzee en wilde graag een vaarverbinding realiseren naar Lemmer. Hij vroeg aan ons of wij daar iets mee konden doen. En voor de provincie Fryslân ontwierpen we een beweegbare brug. Die hebben we ook echt aan ze gepresenteerd. Doordat je voor een echte opdrachtgever werkt, zit er net wat meer druk achter. Ook leer je zo wat mensen kennen uit het wereldje, wat nuttig kan zijn voor later.”

“Doordat je voor een echte opdrachtgever werkt, doe je net iets meer je best”

Civiele techniek op de Afsluitdijk

“Het mooie van civiele techniek is dat het overal is. Je loopt de deur uit en komt je vakgebied al tegen. Als ik naar mijn werk rij, in Noord-Holland, ga ik over de Afsluitdijk. Daar zijn ze nu bezig met onder andere dijkversterking en het asfalteren van de rijweg. Als je dit ziet herken je elementen die je zowel op school als tijdens stage en werk meegekregen hebt. En het vak is heel breed: wat ze op de Afsluitdijk doen is civiele techniek, maar een viaduct aanleggen ook. Binnenkort doe ik de minor Infrastructuur, die is gericht op wegenbouw. Daar ben ik in mijn huidige werk ook mee bezig, en daar wil ik me verder in verdiepen. Maar of ik hier later in doorga, dat moet nog blijken. Ik vind het nu nog heel leuk, maar je kunt zoveel kanten op. Je kunt uitvoerder worden van een civieltechnisch project, ontwerper, werkvoorbereider, constructeur, of je gaat aan de slag bij een provincie of gemeente. Het zou zomaar kunnen dat ik uiteindelijk een heel andere kant op ga!”

“Je leert alvast wat mensen kennen uit het wereldje, wat nuttig kan zijn voor later”