Sabine Holstein

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Door de opleiding voelde ik me meteen zeker in mijn werk”
Sabine Holstein
Leraar Duits deeltijd alumnus

Sabine Holstein (53) is alumnus van de deeltijdopleiding Leraar Duits. Toen ze in 2016 aan de opleiding begon, had ze al 20 jaar ervaring als docent met een bevoegdheid voor maatschappijleer. Na al die jaren wilde ze nog eens een switch maken en greep ze terug naar haar moedertaal: Duits. Tegelijkertijd kreeg ze een baan bij het Friesland College, waarmee haar nieuwe carrière van start ging.

Jarenlange ervaring als docent

“Jaren terug studeerde ik kort Duits aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar dat was me te theoretisch. Ik koos er toen voor om me op mijn horecacarrière te storten, maar op mijn 24e besefte ik dat ik niet mijn hele leven achter de bar wilde staan. Daarom ging ik de lerarenopleiding voor maatschappijleer doen bij NHL Stenden. In de jaren daarna gaf ik les in het voortgezet onderwijs en op een ISK-school, totdat uiteindelijk aan de slag ging bij een jeugdinrichting in Groningen. Daar was ik docent voor algemene vakken op vmbo-niveau en later gaf ik ook nog creatieve vorming. Ik heb daar 16 jaar achter de tralies gewerkt! Toen ik 47 was, wilde ik toch nog graag een switch maken en kwam het Duits weer boven water.”

Meteen een baan

“Terwijl ik me inschreef voor de opleiding, kreeg ik een baan bij het Friesland College. Het klikte meteen, want ze gebruiken er geen methodes en je ontwikkelt zelf je lesmateriaal. De combinatie met een deeltijdopleiding was erg druk, maar alles uit de opleiding kon ik meteen in de praktijk brengen. En andersom ook: wat ik in de praktijk tegenkwam, kon ik weer gebruiken voor bijvoorbeeld vakdidactiek of bij het ontwikkelen van lessenseries.”

De uitdaging van Duits als moedertaal

“Ook al ben ik van oorsprong Duitse, de taal uitleggen had ik nooit gedaan. Ik deed alles automatisch goed, maar de regels leren en uitleggen was een ander verhaal. Daar had ik soms best moeite mee tijdens de opleiding. Natuurlijk had ik veel ervaring als docent, maar taalonderwijs is iets compleet anders, dus ook vakdidactisch leerde ik veel. Toch zaten er wel eens dipjes in mijn motivatie: ik had 20 jaar ervaring en toch moest ik aantonen en bewijzen dat ik het kon. Gelukkig kon ik het altijd snel relativeren; het was gewoon een ander vak dan ik gewend was. Daarbij zocht ik voor mezelf de uitdaging op en die ruimte kreeg ik ook van de docenten, heel fijn.”

Het docententeam bij Leraar Duits

“Het docententeam bij de opleiding is klein en overzichtelijk. Je kent iedereen en je weet wie wat doet. Voor studenten is dat fijn. Ik vond het altijd een prettige werkrelatie. Vaak leverde ik werk in dat uitgebreider was dan nodig. De docenten dachten altijd met me mee over hoe ik, met wat aanpassingen, het werk ook voor een ander leerjaar kon gebruiken. Maar het mooiste vond ik om te zien dat ze zelf zo blij worden als studenten enthousiast zijn.”

Vol zelfvertrouwen aan de slag

“Door de opleiding voelde ik me ook meteen zeker in mijn werk bij het Friesland College en kon ik op niveau met mijn collega’s praten. Ik geef er les aan horeca- en toerismestudenten en sinds een paar jaar ook het keuzedeel Duits. Dat is erg leuk, want dan krijg je extra gemotiveerde studenten van alle opleidingen, van mediadesign tot logistiek. De leervraag is daardoor heel divers. Zo had ik laatst een student die met familie in Duitsland wilde leren communiceren en een ander had het nodig voor een bijbaan in een restaurant. Ik vind het zo leuk om met mbo’ers te werken. Daar ligt echt mijn passie!”