Sammy (Ngoc Vu Minh) Do

Afbeelding
ervaringsverhaal-sammy-ngoc-vu-minh-do.jpg
“Je moet jezelf echt laten zien en communicatief zijn”
Sammy (Ngoc Vu Minh) Do
Student Marketing Management

Ngoc Vu Minh Do (21) studeerde media aan een universiteit in Ho Chi Minh Stad, Vietnam, voordat ze besloot om een tussenjaar te nemen. Ze kwam er namelijk achter dat ze minder geïnteresseerd was in films maken en meer in hoe merken in elkaar steken en hoe ze komen waar ze zijn. Daarom koos ze er uiteindelijk voor om marketing te studeren. Toen de mogelijkheid zich voordeed om in het buitenland te studeren, greep ze deze kans met beide handen aan en zit ze nu in het tweede jaar van Marketing Management bij NHL Stenden Emmen.

“Het is eigenlijk toeval dat ik hier terecht ben gekomen. Mijn agent in Vietnam gaf me een paar opties in Nederland en ik heb zelf ook onderzoek gedaan. Ik kwam in aanmerking voor een Holland Scholarship bij NHL Stenden; dat had ik echt nodig als niet-Europese student vanwege het collegegeld. Uiteindelijk koos ik er mede daarom voor om bij NHL Stenden te studeren.”

Ervaringen bij Marketing Management

“De opleiding begint bij de basiskennis van marketing en werkt vervolgens toe naar de praktische kant. Vooral in het tweede jaar doen we veel dingen die later van je verwacht kunnen worden op de werkvloer. Een van de meest interessante dingen was toen we samen mochten werken met de marketingafdeling van NHL Stenden. We onderzochten hoe we de studenteninstroom konden vergroten. We moesten creatief zijn en over manieren nadenken om dit probleem op te lossen. Een van onze oplossingen was om potentiële studenten een beeld te geven van hoe het eerste jaar van de opleiding eruitziet. Studenten zouden zeker enthousiast zijn over de opleiding als ze er meer over weten. Ik vond het heel leuk om hier een strategie voor te bedenken.”

"We mochten samenwerken met de marketingafdeling van school."

Het leven in Nederland

“Ik vind het heel leuk in Nederland en in Emmen. Hoewel het in Emmen wel wat lastiger is, omdat hier minder mensen Engels spreken dan in de grotere steden. Maar over het algemeen was het niet moeilijk voor me om van Ho Chi Minh naar Emmen te verhuizen, want ik pas me redelijk makkelijk aan. Daarnaast studeert mijn broer ook hier. We zitten zelfs in hetzelfde studentenhuis, dus mijn ouders zijn net wat minder bezorgd daardoor. Ik verwachtte dat Nederland heel anders zou zijn en daar had ik heel veel zin in. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om rond te fietsen. Thuis in Vietnam heb ik ook wel een fiets, maar die gebruikte ik nooit. In Nederland is een fiets essentieel! Het enige waar ik soms moeite mee heb, is het weer. Als het koud is, dan is het te koud en als het winderig is, te winderig. Daar was ik niet echt op voorbereid, maar de meeste andere dingen zijn heel leuk.”

Buiten je comfortzone

“Ik ben veel gegroeid sinds ik hier kwam. In Vietnam ben je afhankelijk van wat je kent. Dus naar een ander land gaan, heeft ervoor gezorgd dat ik buiten mijn comfortzone ging, op een goede manier. Je moet jezelf echt laten zien en communicatief zijn, ook als je introvert bent. Ik leer heel veel over interculturele communicatie, want al mijn klasgenoten komen uit allemaal verschillende landen. Nu heb ik vrienden over de hele wereld.”

Alles uit de buitenlandstudie halen

“Ik heb niet echt een plan voor de toekomst, ik ga gewoon. Hoewel, het lijkt me wel leuk om een marketingstage of baan te hebben in Europa om te kijken hoe dingen hier gaan. Het is namelijk compleet anders dan in Vietnam. Alles wat ik van het zakenleven weet, heb ik van mijn moeder geleerd, dus nu is het moment om mezelf uit te dagen. En ik wil het onderste uit de kan halen nu ik hier ben. Ik ben jong en ik heb de mogelijkheid om iets enerverends te doen. Als ik later terugkijk, wil ik geen spijt hebben. Dus ook al vragen mijn ouders en vrienden steeds wanneer ik weer thuiskom, weet ik dat het nog wel even duurt voordat ik terugga.”