Senna Nieuwland

Afbeelding
Senna
“Het is complex werk, daarom wilde ik mezelf verder ontwikkelen”
Senna Nieuwland
Student Ad Industriële Automatisering en Robotica duaal

Senna Nieuwland (20) volgt de duale Ad-opleiding Industriële Automatisering en Robotica. Hij combineert zijn studie met een baan als elektrotechnicus bij Photonis, dat op kop loopt in het ontwikkelen van nachtvisie. Na deze 2-jarige associate degree kan hij verdergaan als software-engineer.

“Voordat ik aan deze opleiding begon, studeerde ik voor technicus mechatronicasystemen. Daar ontwikkelde ik mijn interesse in programmeren. Toen ik hoorde dat deze Ad-opleiding beschikbaar kwam, waarbij je kunt werken en leren tegelijk, begon het te kriebelen. Dit was perfect voor mij, want ik leer het beste in de praktijk. Ik solliciteerde bij Photonis met het voorstel van een werk-leertraject, en ook zij vonden dat meteen een goed idee. Nu ben ik één dag per week op school te vinden en vier dagen op de werkvloer, waar ik onder andere cobots programmeer. Mijn baas geeft me de kans om mijn studieopdrachten op het werk uit te voeren, waardoor ik daar het meeste doe en ik nog veel vrije tijd overhoud.”

“Mijn studieopdrachten voer ik uit op de werkvloer”

Steeds een stapje verder

“De opleiding is heel logisch opgebouwd, per module ga je een stapje verder. Je begint door een proces op je werkvloer te analyseren, in mijn geval een grote productielijn voor nachtvisiesystemen. Alle onderdelen van dat proces worden door mensen gedaan, maar het liefst automatiseer je het volledig, om fouten te voorkomen – want menselijke fouten kunnen cruciaal zijn. Het doel is eerst om een advies uit te brengen over wat het bedrijf het beste kan doen aan automatisering. Je werkt dit steeds verder uit, om in het laatste jaar daadwerkelijk bezig te gaan met de uitvoering. Naast de opdrachten op je eigen werkplek doen we veel in het SKILL-gebouw van Philips, waar technische studenten aan de slag kunnen met onder andere robots.”

“Ik word er blij van als dingen soepel lopen”

Van je hobby je werk maken

“Ik heb altijd al geweten dat ik iets in deze richting zou doen. Van jongs af aan ben ik al met techniek bezig; als kind met technische lego en daarna door computers te bouwen en aan brommers en scooters te sleutelen, wat ik nog steeds doe in mijn vrije tijd. Maar eigenlijk is álles wat ik nu doe mijn hobby, ook wat ik doordeweeks doe op school en werk. Ik word er blij van als dingen soepel lopen, bijvoorbeeld als ik een machine goed in bedrijf heb gesteld. Het geeft voldoening dat je iets ingewikkelds hebt bedacht dat werkt en mensen daar tevreden mee zijn. Uiteindelijk wil ik voor mezelf beginnen in het ontwikkelen van machines. Maar het is complex werk, daarom vond ik het belangrijk om mezelf eerst verder te ontwikkelen met deze opleiding. Het is een ideale situatie: je leert in een echte werkomgeving, waar je professionele feedback krijgt op je fouten, terwijl je ook al geld verdient.”