Sifra Koekoek

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Elektrotechniek is vaak een kwestie van trial-and-error”
Sifra Koekoek
Student Elektrotechniek

Sifra Koekoek (23) is tweedejaars student Elektrotechniek. Een opleiding waar ze helemaal op haar plek is, mede dankzij de goede sfeer onder studenten en de persoonlijke aanpak. Extra mooi vindt ze dat niet alleen analoge techniek aan bod komt, maar ook veel digitale.

“Een van de leukere dingen vind ik programmeren. Ik was positief verrast dat dat zoveel voorkomt in de opleiding. Ik weet nog lang niet alles en het is een leuke uitdaging om al die nieuwe dingen te leren. Bij veel projecten ben je vooral wat aan het prutsen, omdat je nog niet precies weet hoe je iets moet doen. We moesten bijvoorbeeld een versterker maken waarbij de spanning die het apparaatje teruggaf even groot moest zijn als de weerstand die daartussen was gezet. Dat was voor mij helemaal nieuw. Je hebt natuurlijk wel theorielessen gehad, maar er komt toch meer bij kijken als je echt iets wilt maken. Uiteindelijk heb ik heel vaak opnieuw iets opgebouwd en gemeten of ik het goede resultaat kreeg. Elektrotechniek is vaak een kwestie van trial-and-error: gewoon kijken of iets lukt. Het is vooral veel puzzelen en berekenen.”

“Elke periode doe je een project, met daaromheen theorievakken die het ondersteunen”

Wedstrijdje als groepsproject

“Elke periode doe je een project, met daaromheen theorievakken die het project ondersteunen. Wat je leert aan theorie komt dus meteen terug in de praktijk. Dat werkt fijn, want de theorie is soms best droog en dan is het lastig je voor te stellen waarvoor je die kunt gebruiken. Het helpt enorm als je meteen de praktijk ziet. Het allerleukst vond ik de eerste opdracht in jaar 1. We moesten in teams een autootje bouwen dat aan bepaalde voorwaarden voldeed, zoals een antenne waardoor hij kon remmen en zijlichten met bepaalde functies. Het project werd afgesloten met een wedstrijd in de aula. Van zulke groepsprojecten leer je veel. Als je zelf iets niet weet, dan weet een studiemaatje het wel, of andersom. Zo vul je elkaar aan.”

“De sfeer onder de studenten is leuk: iedereen is begaan met elkaar”

Je thuis voelen

“De sfeer onder de studenten is sowieso leuk: iedereen is begaan met elkaar, maar we ouwehoeren ook veel. Na school eten we weleens een hapje in de stad, of we gaan naar de spelletjeswinkel, die is erg leuk in Leeuwarden. Ook de leraren kennen je persoonlijk. Ze komen gerust tijdens de lunch bij je zitten en zijn geïnteresseerd in je ontwikkeling. Ik voel me hier helemaal op m’n plek.”

“De leraren kennen je persoonlijk”