Sjoerd Bonnema

Afbeelding
ervaringsverhaal-sjoerd-bonnema.jpg
“Wat studenten in kaart brengen, wordt ook echt gebruikt”
Sjoerd Bonnema
Docent Maritiem Officier

Sjoerd Bonnema is docent Maritiem Officier op het MIWB op Terschelling. Zijn passies liggen zowel bij de nautische als de technische kant van het zeevarende beroep. In zijn vrije tijd sleutelt hij dan ook graag aan boten en auto’s.

“Zelf heb ik ook op het MIWB gezeten. Daarna voer ik als maritiem officier op een containerschip voor P&O NedLloyd (tegenwoordig Maersk Line) en vervolgens op een baggerschip bij Van Oord. Bij de luxe eilandengroep voor de kust van Dubai heb ik nog meegewerkt aan het stukje Zuid-Afrika van The World, een groep eilandjes in de vorm van de wereld. Dat maritieme zit echt in me: in mijn vrije tijd ben ik ook continu bezig met het maritieme en techniek, in de vorm van auto’s en bootjes. Ik doe aan sloeproeien, met wedstrijden in een acht- tot twaalfmanssloep over de Waddenzee en aan de vaste wal. En met vrienden sleutel ik graag aan mijn landrover en motorbootje. Na meerdere jaren te hebben gevaren, draag ik nu mijn ervaringen over aan anderen. Mijn streven is altijd om studenten naar een hoger niveau te brengen.”

Unieke zeevaartschool

“Het MIWB is een goede zeevaartschool, omdat wij studenten niet alleen inhoudelijk opleiden met vakkennis en vaardigheden, maar ze ook een deel beroepshouding meegeven. Alle studenten dragen een uniform en wonen met z’n allen op één campus op een eiland. Die combi werkt heel goed: je leert je aanpassen in een groep en samen te werken. Dat vormt je tot iemand die geschikt is voor het beroep. Als je niet kunt samenwerken, dan ga je het aan boord ook niet redden. Wij zijn in Nederland de enige zeevaartschool die het zo doet, onder andere daarom kiezen zo veel studenten voor ons.

Dat samenwerken is zo mooi aan de zeevaart: dat je met een klein clubje een taak moet volbrengen. Natuurlijk is wat zien van de wereld ook heel bijzonder, met daarbij een stukje onvoorspelbaarheid: je komt in veel verschillende situaties terecht, op elk schip en elke haven is het weer anders. Dat maakt het een uitdagend beroep.”

De praktijk in

“Tijdens de opleiding ben je veel bezig met de praktijk. Aan de ene kant met de techniek: je vijlt, slijpt, boort, last en sleutelt aan motoren. Een opdracht is bijvoorbeeld om zelf een anker te ontwerpen en te fabriceren, om dat vervolgens te testen bij een bedrijf. Ook leer je omgaan met elektriciteitssystemen, met proefopstellingen en metingen. En dan hebben we nog het simulatorcentrum. Met simulatieprogramma’s leer je varen op de brug en in de machinekamer, je leert er over elektronische kaarten en communicatiemiddelen.

We krijgen ook opdrachten binnen vanuit het werkveld, bijvoorbeeld voor het Europese project North Sea Wrecks, waarbij we scheepswrakken in de Noordzee in kaart brengen, onder andere uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij werken we samen met de opleiding Ocean Technology, die ook gevestigd is op Terschelling. Met ons opleidingsschip de Octans varen we erheen en ter plaatse gebruiken we de meetinstrumenten. Het leuke is dat wat studenten hierbij in kaart brengen, ook echt wordt gebruikt.”