Stefan Brattinga

Afbeelding
Stefan-Brattinga
“Als je de vrijheid wilt om aan je eigen bedrijf te werken, is deze studie perfect”
Stefan Brattinga
student Ad Creative Media Professional

Stefan Brattinga (20) maakte al jarenlang zelf creatieve video’s, en in 2020 richtte hij zijn eigen bedrijf op in de videobusiness. Omdat hij nog twijfelde of hij hierin verder wilde, koos hij voor de relatief korte Ad-opleiding Creative Media Professional. Binnen 2 jaar heeft hij hiermee een hbo-diploma op zak, en heeft hij alles geleerd over het bedenken en realiseren van mediaproducties.

“Mijn passie voor video begon toen ik op mijn dertiende voetbalvideo’s maakte voor op YouTube. Na jarenlang oefenen wilde ik ook video’s gaan maken voor anderen, dus schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Ondertussen probeerde ik nog de opleiding Diermanagement, maar toen we daar een uitlegvideo moesten maken kwam ik erachter dat mijn interesse toch meer lag bij het maken van creatieve content. Na het halen van mijn propedeuse stopte ik; een creatieve opleiding leek me beter. Ik wilde alleen niet weer een verkeerde keuze maken. Toen ontdekte ik deze Ad-opleiding. In twee jaar kon ik kijken of het bij me past én tegelijkertijd mijn bedrijf verder opbouwen.”

Projecten voor grote opdrachtgevers

“Al snel in de opleiding werkten we voor een externe opdrachtgever, het Groningse nieuwsplatform Sikkom. In groepjes onderzochten we hoe zij lezers konden werven, we schreven een marketingcommunicatieplan, maakten socialmediacontent, outdoorreclame en ontwierpen zelfs een toepasselijk biertje, en daarna presenteerden we ons marketingplan. Als de opdrachtgever het eindproduct bij zich vindt passen, kunnen ze het ook echt gebruiken. Door mijn eigen bedrijf had ik al ervaring met echte projecten, maar nog niet voor grotere opdrachtgevers.”

Zelf bepalen waar je prof in wordt

“De basis van verschillende soorten creatieve content komt aan bod, zoals audiovisueel, fotografie en grafische vormgeving. Je vult zelf in waar je professional in wordt. Ik richt me vooral op videocontent, maar wil ook leren over andere aspecten dan ik al deed, zoals de productieleiding die erbij komt kijken. Mijn stageperiode overweeg ik te volbrengen in het buitenland, bijvoorbeeld bij een socialmediabedrijf. Of misschien bij mijn eigen bedrijf, want als je de ambitie hebt ondernemer te worden, kun je je stage ook gebruiken om je fulltime daarop te focussen, met hulp van een stagecoach.”

Waardevol netwerk opbouwen

“Ik heb veel aan de connecties die je hier opdoet. Veel medestudenten zijn ook bezig met ondernemen, dus ik wissel ervaringen uit en kom in contact met mensen voor wie ik video’s kan maken. Als je op zoek bent naar een studie waar je creatieve content maakt, als je daarin een netwerk wilt opbouwen en als je de vrijheid wilt om aan je eigen bedrijf te werken, dan is deze studie perfect.”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Ad Creative Media Professional.