Stephan Procee

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“We koppelen de theorie altijd aan een opdracht die studenten uitvoeren binnen hun eigen bedrijf. Dit maakt de master heel toepasbaar.”
Stephan Procee
Docent Maritime Innovations

Van Noord-Korea tot Madagaskar, docent van de Master Maritime Innovations Stephan Procee (59) voer de hele wereld over. Nu brengt hij zijn kennis over de scheepvaart van de toekomst over op anderen

“De zeevaart was voor mij echt een jongensdroom, ik wilde buiten zijn, de wereld over. Op mijn 20e vertrok ik naar de Zeevaartschool op Terschelling. Ik heb jaren gevaren in de wilde vaart. Dat was een bijzondere tijd. Zo heb ik met een hele vracht voor een gesloten haven in Noord-Korea gelegen en vervoerde ik een boorplatform naar Madagaskar. En in de Golf van Biskaje keek ik met verwondering naar de containerschepen die schijnbaar moeiteloos de metershoge golven trotseerden. Na een tijdje raakte ik verzadigd. En ik werd voor het eerst vader. Dat maakte de lange dagen op zee minder leuk. Ik heb toen een aantal jaren als nautisch cartograaf bij de Koninklijke Marine gewerkt tot ik de vacature van docent Zeevaartkunde op Terschelling zag. Met vrouw, kinderen en de schommel, die koste wat het kost mee moest, vertrokken we naar het Waddeneiland.”

De zeevaart van de toekomst

“Met veel passie en liefde voor de zeevaart geef ik nu les op de master. Ik geef vakken als statistiek, navigatie en Human Machine Interface. En ik begeleid studenten met hun onderzoek. Elke dag ziet er anders uit. Want de zeevaart is vandaag de dag compleet anders dan 40 jaar geleden. Technieken veranderen en mensen stellen meer kritische vragen als het aankomt op duurzaamheid. Daarom is het zo belangrijk om vandaag na te denken over de zeevaart van morgen. Ik leer de studenten om met een kritische en analytische blik naar de maritieme wereld te kijken. De theorie is daarbij altijd gekoppeld aan een opdracht die studenten kunnen uitvoeren binnen hun eigen bedrijf. Dit maakt de master heel toepasbaar.”

"Met veel passie en liefde voor de zeevaart geef ik les op de master. Ik leer de studenten om met een kritische en analytische blik naar de maritieme wereld te kijken."

Actueel

“We kijken binnen de master continu naar wat er op dit moment in de wereld gebeurt. Neem de energietransitie van fossiele brandstof naar een andere vorm van energie zoals waterstof. Schepen die varen op waterstof zouden zomaar de toekomst kunnen zijn. En waar moet je over nadenken als je nu een schip bouwt dat nog minstens 20 jaar mee moet? Investeren we dan nu nog in schepen op koolwaterstof? En hoe gaan we om met schepen die straks mogelijk zonder bemanning varen? Bedrijven worstelen met dit soort vraagstukken en we laten studenten hierover meedenken. Natuurlijk is daar niet direct een pasklaar antwoord op. Maar de master leert je wel om dit soort vragen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.”

"Als afgestudeerde ben je in staat om een innovatief proces bij je bedrijf op gang te helpen"

Waarom de master

“De master vult het gat op tussen het operationele nautische vak en academische ontwerpen. Die twee werelden liggen vaak nog ver uit elkaar. Een academische ontwerper heeft zelf soms nog nooit op een schip gestaan, terwijl degene aan de uitvoerende kant het schip van boeg tot schroef kent. De transitie die we nu meemaken naar duurzaam varen vraagt om vakmensen die op het snijvlak zitten van operationeel en academisch. Die de kennis vanuit de praktijk meenemen en vanuit een academisch perspectief leren kijken. Dat is precies wat de master Marine Shipping Innovations zo waardevol maakt. Als afgestudeerde ben je in staat om een innovatief proces bij je bedrijf op gang te helpen. Een win-winsituatie voor de studenten én het bedrijfsleven.”