Susan Odink

Afbeelding
Susan-Odink
“Mijn ouders hebben mij altijd gesteund in mijn keuzes en vinden het vooral belangrijk dat ik iets doe waar ik blij van word.”
Susan Odink
Studente Leraar Nederlands

Susan Odink (19 jaar) verhuisde na het behalen van haar vwo-diploma van Ommen naar Leeuwarden. Ze volgt de opleiding tot lerares en loopt stage in het voorgezet onderwijs. “Mijn ouders hebben mij altijd gesteund in mijn keuzes en vinden het vooral belangrijk dat ik iets doe waar ik blij van word.” 

Later als ik groot ben 

“Van jongs af aan wist ik het al zeker: Ik wil juf worden. Ik vind het geweldig om anderen te helpen en creatief bezig te zijn. En in het onderwijs kun je dit goed met elkaar combineren. Toen ik op de middelbare school zat, mocht ik een beroepskeuzetest doen. Tot mijn grote verbazing kwam daar geen onderwijs uit. In diezelfde periode gaf, ik in mijn vrije tijd, bijles aan scholieren. Daar kwam het besef dat mijn hart daar toch echt wel lag.” 

Geen universiteit, maar hbo 

“Mijn ouders hebben mij in mijn zoektocht naar een vervolgstudie altijd gesteund. Het was namelijk een logische stap voor mij om Nederlandse Taal & Cultuur te gaan studeren aan de universiteit. Na een voorlichting die ik samen met mijn vader en moeder bezocht, kwam ik erachter dat een hbo-studie misschien beter bij mij zou passen. Ik heb mijn twijfels over de universiteit met mijn ouders gedeeld en de knoop doorgehakt. Ik vind het heel waardevol dat mijn ouders mij hierin ondersteund, maar niet gestuurd hebben. Ik maak altijd zelf de keuze en weet dat ik bij hen terecht kan als ik ze nodig heb. Zo heeft mijn moeder me geholpen met de inschrijving. Ik was bang dat ik het misschien niet goed zou doen. Dus ik was blij dat zij wist hoe het in zijn werk gaat.” 

Persoonlijke kracht 

 “Naar een nieuwe school gaan, is natuurlijk altijd spannend. De eerste dag was ik wel wat zenuwachtig, maar gelukkig was dit nergens voor nodig. Ik zit met 10 mensen in een klas en daaronder vallen 2 studiebegeleiders. Hierdoor is er veel aandacht voor je en leer je je studiegenoten en begeleiders snel kennen. Door dit persoonlijke contact zien de docenten wat jouw sterke kwaliteiten zijn, maar ook waar de verbeterpunten liggen. Ik kan best perfectionistisch zijn en soms zit dat even in de weg. Dit weten mijn begeleiders ook en die kunnen daar goed op inspelen, zodat ik hier beter mee om leer gaan.”  

Op eigen benen staan 

“Afgelopen zomer ben ik op kamers gegaan in Leeuwarden. Dit is natuurlijk een stad, maar voor mij voelt het echt als een dorp. In vergelijking met andere grote steden is alles wat persoonlijker en kleinschaliger. Ik heb mijn ouders de stad laten zien en we zijn samen langs mijn school geweest. Superleuk om ze te laten zien hoe ik leef en tegelijkertijd ook fijn voor mijn ouders. Op deze manier zien zij ook hoe mijn dagelijks leven eruitziet en dat ik mijn draai heb gevonden. Het voelt hier vertrouwd en ik zit echt op mijn plek.” 

“Ik heb gekozen voor een studie waar ik blij van word. Hierdoor zit ik goed in mijn vel en dat zien mijn ouders ook. Ik raad het daarom iedereen aan om je ouders, vrienden of familieleden te betrekken bij je keuzeproces. Er komt best veel op je af en het is fijn dat de mensen om je heen dan achter je staan en je niet alles alleen hoeft te doen.”

Afbeelding
sfeer-algemeen-laptop

Wil je je kind ook zo goed mogelijk ondersteunen bij het maken van een studiekeuze?

Meld je dan aan voor de Ouderavond.