
Suzanne Rodrigues

Na het vwo begon Suzanne Rodrigues (19) aan de universitaire opleiding Scheikunde, omdat ze in een laboratorium wilde werken, maar in de praktijk viel het labwerk haar tegen. Ze kreeg er ook wiskunde, en dat vond ze wél interessant. Na een tussenjaar waarin ze zich in allerlei opleidingen verdiepte, begon ze in Leeuwarden aan de bachelor Toegepaste Wiskunde.
“Eerst twijfelde ik over deze studie, omdat ik dacht dat je hiermee docent zou worden. Tijdens een online meeloopdag kwam ik erachter dat het veel breder is en je allerlei kanten op kunt. Toegepaste Wiskunde is alles wat ik zoek: veel nadenken en tegelijk creatief en praktijkgericht bezig zijn. Al in het eerste jaar zet je je denkvermogen in voor echte vraagstukken. Heel fijn, want dan weet je meteen waarvoor je het doet. De leukste opdracht vond ik het efficiënt verdelen van een aantal brugwachters over alle bruggen in Leeuwarden, voor een zo kort mogelijke wachttijd.”
“Programmeren bleek ik onverwacht leuk te vinden”
Onverwachte interesses
“Programmeren is ook een groot deel van de opleiding, dat had ik niet verwacht. Ik ben best slecht met computers, dus als ik dat had geweten had het me misschien afgeschrikt, maar je begint bij de simpelste basis en ik bleek het juist heel leuk te vinden. Want als je kunt programmeren, dan kun je een computer laten doen wat je zelf niet kunt: voorspellende algoritmes bedenken bijvoorbeeld. Ook het werken met matrixen vind ik leuke wiskunde. Dat kun je overal inzetten, zoals in de robotica, als je wilt weten hoe een arm van een robot moet draaien.”
“Je zet je denkvermogen in voor echte vraagstukken”
Extra vakken volgen
“De docenten denken goed met je mee. Eentje tipte me het keuzevak Meetkunde, waarin je onder andere de kortste vlieg- en vaarroutes leert berekenen. Zo’n keuzevak doe je eigenlijk nog niet in het eerste jaar, maar doordat ik op de opleiding Scheikunde al veel wiskunde heb gehad, gaan sommige dingen me makkelijker af en volg ik ook alvast vakken uit andere jaren. Zo kan ik later een vak minder doen, óf juist eentje extra, als een ander onderwerp me ook aanspreekt.”
“Leeuwarden is een gezellige studentenstad”
Gezellige studententijd
“Het is een kleine en daardoor hechte opleiding. In de pauzes doen we vaak spelletjes; iedereen is fanatiek en door de strategische blik van wiskundestudenten spelen we op een heel ander niveau dan thuis! We richten nu een activiteitencommissie op, zodat het nog gezelliger wordt. Leeuwarden is ook een fijne stad, met veel leuke dingen voor studenten en een mooie omgeving. Je bent zo de stad uit en midden in de natuur. Heerlijk, want ik hou ervan om lekker langs het water te fietsen.”